Ny rapport pekar ut verktygen som orsakar vibrationsskador

Pressmeddelande
20 september 2018klockan 14.02

Tre av tio arbetssjukdomar är vibrationsskador, visar AFA Försäkrings nya rapport ”Vibrationsskador – en skakig historia”. Mest drabbade är mansdominerade yrken, till exempel byggnadsträarbetare, betongarbetare och bilmekaniker.

– Den här rapporten handlar om vilka verktyg som orsakar vibrationsskador, säger Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring, som tagit fram rapporten.

– Vi kan se vilka verktyg inom varje yrkesgrupp som ger flest personer besvär. Det vi inte ser i rapporten är människorna bakom siffrorna och det livslånga lidande som vibrationsskador orsakar.

De som drabbas av vibrationsskador får ofta vita fingrar och domningar eller stickningar i händer och armar. Vita fingrar kan leda till att känseln försvinner vid kallt väder. Andra vanliga problem är att finmotoriken försvinner och att händerna känns kraftlösa. Många får också sömnproblem på grund av ständig värk.

Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen och har gått om bullerskador som tidigare var vanligast men som nu minskat tack vare lyckade förebyggande åtgärder. Det är inom byggbranschen och industrin som vibrationsskadorna är vanligast, där arbetar många med maskiner som vibrerar eller slår kraftigt.

De vanligaste arbetsverktygen som skapar vibrationsskador är bilmaskin, mutterdragare, slipmaskin, tigersåg, vinkelslip, borrmaskin, skruvdragare och slagborrmaskin. Det är i allmänhet inte ett enskilt verktyg som orsakar skadan utan en kombination av maskiner och verktyg.

– Att uppmärksamma dessa skador är viktigt för det fortsatta arbetet för god arbetsmiljö och den ständigt pågående utvecklingen av verktyg, säger Mats Åhlgren.

Ladda ner rapporten (PDF 375 KB)

Länkar för dig som vill veta mer om vibrationsskador

Vibrationsdatabasen

ArbetsVis – Lär dig mer om vibrationer i arbetet

Prevent- Vibrationer i arbetsmiljön

Kunskapsöversikt – Kärl- och nervskador i relation till exponering för handöverförda vibrationer

En kunskapsöversikt om Exponering för helkroppsvibrationer och uppkomst av ländryggssjuklighet

Arbetsmiljöverket – Vibrationer

Kontaktpersoner

Mats Åhlgren, statistiker, AFA Försäkring, 08-696 45 61, mats.ahlgren@afaforsakring.se

Maria Schütt, forskningshandläggare, AFA Försäkring, 08-696 49 74, maria.schutt@afaforsakring.se

Camilla Arvenberg, presskommunikatör, AFA Försäkring, 070-814 98 30, camilla.arvenberg@afaforsakring.se