Myter krossas i ny reklamfilm

Pressmeddelande
3 juni 2019klockan 11.00

Vi har aldrig tidigare haft tillgång till mer information än vad vi har idag, och det märks tydligt på vår kunskap – men framförallt märks det på alla de osanningar som vi tror oss veta. Till exempel tror 60 procent på myten att morötter förbättrar mörkerseendet och hela 72 procent tror att säckpipan kommer ifrån Skottland. Dessutom tror sig hela 69 procent av svenskarna veta att öronen och näsan fortsätter att växa hela livet. Men bara 26 procent har koll på att de har en kollektiv­avtalad för­säkring. Det vill AkademikerAlliansen, Kommunal, Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) och AFA För­säkring ändra på med filmen Inte sant vetande med ingen mindre än Charlotte Perrelli i en av huvudrollerna. Filmen har världspremiär på YouTube idag.

Sedan internets födelse har det skett en kunskapsrevolution och vi har aldrig haft tillgång till mer information än vad vi har idag. Det märks tydligt på vårt kunnande; vi har koll på både stort och smått. Till exempel tar myter och ”sanningar” som är tagna helt ur luften upp mycket plats i våra hjärnor och ofta ifrågasätter vi inte den fakta vi någon gång fått höra utan går glatt vidare i livet med massor av felaktig kunskap. I kampanjen Inte sant vetande poängteras hur mycket osant vi tror oss veta – jämfört med hur få det är som har koll på något så jätteviktigt som kollektivavtalade försäkringar.

– Bara 26 procent har koll på att de har en kollektivavtalad försäkring som ger ersättning om de blir sjuka. Eller skadade på jobbet, säger Johan Ljungqvist som är kommunikationsdirektör på AFA Försäkring. Många kommer ihåg saker som kanske inte alltid är till så stor nytta, medan vissa mer väsentliga saker inte alltid fastnar.

De kollektivavtalade försäkringarna kan hjälpa

Om man blir sjuk kan de kollektivavtalade försäkringarna vara till stor nytta. Eller om man blir skadad på jobbet. Men det är bara 26 procent av svenskarna i åldrarna 18–65 år som har koll på det.

– Tonaliteten i vår kampanj är lite lekfull och vi hoppas att många känner igen sig i att man kanske ibland har lite för bra koll på onödiga saker, men inte alltid på saker som är viktiga, säger Johan Ljungqvist.

Genom att lyfta den förvånansvärt stora skillnaden mellan olika slags vetande vill AkademikerAlliansen, Kommunal och OFR tillsammans med AFA Försäkring locka till skratt och igenkänning – och samtidigt påminna svenska folket om att hålla koll på sina kollektivavtalade försäkringar. Filmen är den tredje i raden i konceptet Intressant vetande.

Medverkande i filmen är bland andra Dominik Henzel, Charlotte Perrelli och kaninen Håkan.

Få koll och gör vårt mytquiz på afaförsäkring.se/intressantvetande.  

Se filmen här: https://youtu.be/6zObJsjxtKw

Kontakt: 
Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör AFA Försäkring, johan.ljungqvist@afaforsakring.se, 0702-20 05 13
Linda Harling, presskommunikatör AFA Försäkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12

Om kollektivavtalade försäkringar:
Cirka 4,7 miljoner människor, eller 90 procent av alla anställda i Sverige, har en eller flera kollektivavtalade försäkringar hos AFA Försäkring. Försäkringarna är ett resultat av förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivare. 10 av 10 som arbetar i kommuner och regioner har försäkring vid sjukdom och arbetsskada hos AFA Försäkring. Ta reda på mer om försäkringarna på www.afaförsäkring.se/intressantvetande

Om de centrala fackliga organisationerna: 
AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan på den kommunala och landstingskommunala sektorn mellan 17 Sacoanslutna förbund. Kommunal är en fackförening med över en halv miljon medlemmar och finns i fler än 230 yrken i kommuner, landsting och privat sektor. Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR, är en uppdragsstyrd förhandlingsorganisation för 14 fackförbund inom offentlig sektor, varav åtta förbund organiserar medlemmar inom kommun och landstingssektorn.