Konst ska få fler i kommuner och regioner att prata om kollektiv­avtalade för­säkring­ar

Pressmeddelande
20 september 2021klockan 07.00

Hur ser för­säkring­ar via jobbet ut som skulptur? Svaret ger Afa För­säkring i den digitala utställningen ”Konsten att inte missa ersättning”. Utställningen ska påminna chefer inom kommuner och regioner om att prata med medarbetarna om kollektiv­avtalade för­säkring­ar. Så att ingen av dem missar ersättning om de blir sjuka. Eller skadade på jobbet.


Foto: Adam Klingeteg.

Alla som är anställda inom kommuner och regioner är försäkrade via kollektivavtalet och kan ha rätt till ersättning om de blir sjuka. Eller skadade på jobbet. Men en del känner inte till detta och missar att ansöka om ersättning. Det vill Afa Försäkring ändra på genom att få fler chefer att informera sina medarbetare. Därför har man tagit till det annorlunda greppet att låta konstnärerna Carolina Alvear Bello och Fritz Østeb skapa fysiska påminnelser i form av varsitt konstverk.

– Konstverket jag skapat är en abstrakt gestaltning men kan även likna ett skelett, ett blodomlopp eller de minsta beståndsdelarna i vår kropp. Skador kan vara stora som små, men även synliga eller osynliga för ögat. Jag vill synliggöra läkandeprocessen genom att förstora upp kroppen så att betraktaren kan komma närmare frågan då skador kan vara något intimt och privat. Verktygen vi har och använder oss av hjälper oss att läka, oavsett om det är verktyg som nål och tråd eller andra medel, säger konstnären Carolina Alvear Bello.

– Jag har använt mig av gips som en symbol för gipset som hjälper till att läka ett brutet ben, säger konstnären Fritz Østeb.

Konstverken ställs ut digitalt på Afa Försäkrings sajt, men målet är att de även ska få flytta in i kommunala eller regionala verksamheter som permanenta påminnelser.

– Vi hoppas att konstverken bidrar till att uppmärksamma ämnet och att kampanjen ska inspirera fler chefer att prata med sina medarbetare. De här verken är skapade för kommunala och regionala verksamheter. Vi har en förhoppning om att kunna visa upp konstverken ute i en miljö där de både kan berika miljön och bli en ständigt närvarande påminnelse. Så att de även på lång sikt kan bidra till att ingen missar ersättning i onödan, säger Per Nyström, kommunikationsstrateg på Afa Försäkring.

Den som vill kan även beställa konstaffischer från utställningen att sätta upp som dekorativa påminnelser i sina verksamheter.

Utställningen ”Konsten att inte missa ersättning” ingår i Uppdrag: Ingen missad ersättning, Afa Försäkrings satsning för att få chefer att prata med sina medarbetare om deras kollektivavtalade försäkringar.

Mer information:

Se trailern till utställningen här:
https://youtu.be/Vm5OAEMeVU4

Se utställningen här: 

 

Kontakt:
Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör, Afa Försäkring: 0702-20 05 13, johan.ljungqvist@afaforsakring.se
Per Nyström, kommunikationsstrateg och projektledare, Afa Försäkring: 0708-93 95 76, per.nystrom@afaforsakring.se
Claes Åberg, chef för avdelningen Marknad, Utbildning & Event, Afa Försäkring: 08-696 42 29, claes.aberg@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se  

Om kollektivavtalade försäkringar:
Cirka 4,7 miljoner människor, eller 90 procent av alla anställda i Sverige, har en eller flera kollektivavtalade försäkringar hos Afa Försäkring. Försäkringarna är ett resultat av förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivare. 10 av 10 som arbetar i kommuner och regioner har försäkring vid sjukdom och arbetsskada hos Afa Försäkring. Ta reda på mer om försäkringarna på

Om de centrala fackliga organisationerna: 
AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan på den kommunala och regionalkommunala sektorn mellan 17 Sacoanslutna förbund. Kommunal är en fackförening med över en halv miljon medlemmar och finns i fler än 230 yrken i kommuner, regioner och privat sektor. Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR, är en uppdragsstyrd förhandlingsorganisation för 14 fackförbund inom offentlig sektor, varav åtta förbund organiserar medlemmar inom kommun- och regionsektorn.

Om SKR: 
SKR är en medlems- och arbetsgivarorganisation för landets alla kommuner och regioner. SKR är en politiskt styrd organisation vars styrelse består av förtroendevalda från kommuner och regioner. Sveriges Kommuner och Regioner hette tidigare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).