Byggarbetare tränar judo för att förebygga fallskador

Pressmeddelande
31 maj 2018klockan 07.00

Fallolyckor är den vanligaste arbetsskadan och byggarbete är en av de hårdast drabbade yrkesgrupperna. För att minska antalet fallolyckor har AFA För­säkring i samarbete med Svenska Judoförbundet startat ett fallförebyggande träningsprogram på arbetsplatser i riskzonen. Nu är träningen i full gång och först ut är ett byggbolag i Göteborg.

Flera arbetsgivare har anmält intresse för att kunna erbjuda fallkompetensträning för sina medarbetare, och nu har den första gruppen dragit igång på byggbolaget Sdå-Bygg AB i Göteborg. Annika Krus är fallkompetensledare och tränare för gruppen.

– Vi startade träningen i maj och det är jätteroligt. Vi har en grupp på ett tiotal byggnadsarbetare som tränar upp fallteknik, balans och styrka under 10 veckor. Det ska bli spännande att följa hur de utvecklar sin fallkompetens, säger hon.

Svenska Judoförbundet erbjuder i samarbete med AFA Försäkring träning på arbetsplatser i syfte att förebygga och minska skador och personligt lidande som följd av fallolyckor. Träningsprogrammet som leder till fallkompetens är framtaget av Svenska Judoförbundet i samarbete med Dalarnas Högskola.

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige och varje år drabbas runt 11 000 människor. Cirka 8 000 fallolyckor är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor. Statistiken visar att 19 procent av alla allvarliga olyckor av typen fall i samma höjd sker inom byggsektorn.

Karin Strömqvist Bååthe är projektledare på Svenska Judoförbundet:

– Det är positivt att vi redan är igång och våra ledare är mycket motiverade. Konceptet tillsammans med AFA Försäkring väcker stort intresse och många är positiva till vårt gemensamma initiativ, som även omfattar forskning genom Michail Tonkonogi, professor i Medicinsk vetenskap vid Dalarnas Högskola.

Anna Mia Olofsson är ansvarig för projektet hos AFA Försäkring:

– Det känns jätteroligt att vi nu är igång med detta mycket praktiska initiativ för att minska fallolyckorna i arbetslivet. Genom statistiken från de försäkringsfall vi administrerar ser vi att det är ett relevant område för en förbyggande insats.

Se statistik om fallolyckor i rapporten Fallolyckor på arbetet

 

För mer information:               

Läs mer om vår samverkan med Svenska Judoförbundet och se filmer på temat                                                          

Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Svenska Judoförbundet, 073-089 61 62, karin.baathe@judo.se  

Annika Krus, fallkompetensledare Svenska Judoförbundet, 073-320 67 67, annika@ikvm.se

Anna Mia Olofsson, projektledare AFA Försäkring, 08-696 45 78, annamia.olofsson@afaforsakring.se