Vi firar kollektivavtalets dag

NyhetPublicerad 15 mars 2024

Den 17 mars är det kollektivavtalets dag – hurra! Har du kollektiv­avtal på ditt jobb? Grattis i så fall! Då tillhör du de 9 av 10 som är försäkrade genom jobbet. Och du har också tjänste­pension och anställningsvillkor som reglerar lön, semester och arbetstider.

Kollektivavtalets dag 17 mars. 9 av 10 är försäkrade via jobbet. Det tackar vi kollektivavtalet för.

Jubilarer i kollektiv­avtalet

I år firar vi på Afa För­säkring lite extra. Flera av våra för­säkring­ar fyller jämnt i år.

10-årsjubileum

Det har gått 10 år sedan vår nyaste för­säkring, Föräldra­penning­tillägget, såg dagens ljus. Den kan ge 10 procent extra ersättning utöver den föräldrapenning du har från Försäkrings­kassan.

50-årsjubileum

1974 kom det en för­säkring som kan ge ersättning om du skadar dig på jobbet – Trygghets­försäkring vid yrkesskada (TFY). Den heter numera Trygghets­försäkring vid arbetsskada (TFA).

Samma år, 1974, fick kommuner och regioner en egen sjukförsäkring via jobbet. I år har det gått 50 år sedan Avtalsgrupp­sjukförsäkring (AGS-KL) började gälla.

60-årsjubileum

Våren 1964 inrättade arbets­marknadens parter en fond för avgångs­bidrag (AGB) och började betala ut från fonden 1965. År 1967 gjordes fonden om till en för­säkring – För­säkring om avgångs­bidrag.

På lika villkor

Vi på Afa För­säkring är glada över att få vara en del av kollektiv­avtalet. De kollektiv­avtalade för­säkring­arna är en av de vanligaste anställningsförmånerna via jobbet. Det som är unikt är att alla omfattas på lika villkor och utan hälsoprövning.

Har du frågor om ditt kollektiv­avtal och vad som ingår, kan du alltid prata med din arbetsgivare eller facket.

Saknar kunskap om för­säkring­ar via jobbet

En ny rapport visar att 4 av 10 privatanställda med kollektiv­avtal inte känner till att de har kollektiv­avtalade för­säkring­ar. Det är Avtalat, ett bolag som informerar om pension och för­säkring via jobbet, som har tagit fram rapporten.

Det är olyckligt att många saknar kunskap om det fantastiska försäkringsskydd de har via sitt kollektiv­avtal. Tusentals riskerar att förlora pengar de har rätt till. Vi vill sätta fokus på dessa förmåner på Kollektivavtalets dag, säger Niklas Hjert, vd på Avtalat.

På Avtalats webbplats kan du läsa mer om rapporten