Kvinna tröstar en annan med en kram, de sitter på golvet.

Som i sagans värld fast på riktigt

Det var en gång ett Sverige där 1,1 miljoner kvinnor var hemmafruar. Kvinnor som knogade men ändå var beroende av försörjning från sina förvärvsarbetande män.

Hela familjens inkomster kunde försvinna med budet om att deras man hade avlidit.

Det här var en tid när framtidstron i världen inte kände några gränser. Beatles slog igenom med sin första singel ”Love Me Do”. Människor började färdas i rymdkapslar med sikte på månen. Även levnadsstandarden nådde nya höjder.

Mitt i all framtidstro fick änkor och barn gå från hus och hem.

Ett nytt beslut för änkorna

Men så 1962 enades arbets­marknadens parter – facken och arbetsgivarna – om ett beslut. Det gällde en ny för­säkring för en särskilt utsatt grupp människor – änkorna. 1963 såg sedan Tjänstegrupp­livförsäkringen (TGL) dagens ljus.

Med denna nya för­säkring inom ramen för kollektiv­avtalet kunde många av änkorna för första gången i livet få egna pengar.

För att administrera försäkringen bildades det som idag heter Afa För­säkring men som i början fick namnet Arbets­marknadens Försäkringsaktiebolag.

Den berömda svenska modellen, med breda överens­kommelser mellan fack och arbetsgivare, tog ytterligare ett kliv framåt. Och kvinnorna fick ett skyddsnät om tragedin skulle drabba familjen.

Pappa med barn

Våra för­säkring­ar

Här kan du ta reda på mer om våra för­säkring­ar, hantera dina ärenden och kontakta oss direkt.