Dr West testar jobbet som städare

Som städare arbetar man med upprepade rörelser som belastar axlar, armar och rygg. En av de stora arbetsmiljöriskerna i yrket är förslitningsskador. Den här filmen fokuserar på ergonomi och risker med kemikalier.

Städare är ett fysiskt tungt jobb med många repetitiva rörelser. Därför är det viktigt att kunna ergonomi när man städar. Det är också viktigt att kunna använda kemikalier på rätt sätt.

Arbetsuppgifter med höga armvinklingar är en riskfaktor för nacke och axlar, säger Samuel West.

Trots egna erfarenheter av städyrket är det inte helt lätt för Samuel West att göra rätt i filmen om städning, där han följer städerskan Zumbulka Jovanovie under en arbetsdag. Han använder för mycket sprej när han ska städa ett badrum:

– Det är för mycket, det är fel. Sprejar man för mycket är det inte bra för kunderna, de kan ha allergi. Man hostar, man kan inte andas, säger Zumbulka Jovanovie, som jobbat som städare i tre år.

I ett laboratorium i Lund har forskare mätt olika sprejer som används vid städning och visat att 10-15 procent av kemikalierna stannar kvar i luften. En städare kan andas in en hel del kemikalier under en arbetsdag om hen använder för mycket rengöringssprej. Därför ska man inte spreja för mycket.

Det är inte bra för oss och inte för kunderna. Man hostar, man kan inte andas, säger Zumbulca Jovanovic.

Tänk på ryggen

Som städare är det viktigt att tänka på arbetsställningen. Om man ska torka av ett bord till exempel är det viktigt att stå nära bordet så att axlarna hamnar i rätt läge och även tänka på ryggen.

Som alltid måste man tänka på ryggen, säger Zumbulca Jovanovie.

Det är viktigt att variera sina arbetsuppgifter och att varva mellan lättare och tyngre uppgifter. Argument som att kvinnor ska ha lättare uppgifter och män tyngre som att sköta tunga maskiner är inte bra argument. Lättare uppgifter sliter oftare hårdare på kroppen i långa loppet.

Det bästa är om både män och kvinnor har varierande arbetsuppgifter, säger Samuel West.

Tre tips för bättre ergonomi och hantering av kemiska produkter

  • Undvika att arbeta med armarna i högt läge.

  • Försök att variera arbetsuppgifterna.

  • Var dessutom uppmärksam på risken med kemikalier – använd skyddshandskar vid arbete med rengöringsmedel och städsprejer.

Mer information

Läs mer om belastning av armar och om appen ErgoArmMeter på Karolinska Institutets webbplats. Där hittar du också manualer för appen på svenska och på engelska.

Ladda ner appen ErgoArmMeter, som gör att du kan mäta armbelastning med din mobiltelefon.

Läs mer om lagar och regler för arbetsmiljön i städbranschen på Prevents webbplats Allt om städ. Där får du också tips som underlättar städarbetet.

Text: Anna-Maria E. Alsand

dr-west-provar-jobba-som-tandlakare

Dr West testar 11 olika yrken

Följ med psykologen Samuel West till olika arbetsplatser där han testar yrken och undersöker hur det står till med arbetsmiljön. Vi får bland annat se honom som frisör, tandläkare och snickare.