Vad är en för­säkring?

En för­säkring är ett avtal där man betalar en premie till ett försäkringsbolag för ekonomiskt skydd vid händelser i livet. För­säkring­ar hjälper till att ge extra trygghet och ekonomisk säkerhet.

Kollektiv­avtalade för­säkring­ar tecknas och betalas av din arbetsgivare. De kompletterar de lagstadgade skydden och ger dig ett bredare ekonomiskt skydd. Våra för­säkring­ar kan ge rätt till extra ersättning vid händelser som sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall eller föräldraledighet.

Du behöver inte vara täckt av ett kollektiv­avtal för att ta del av kollektiv­avtalade för­säkring­ar, eftersom arbetsgivare kan teckna dem ändå.

Relaterade frågor

Ett kollektiv­avtal är en skriftlig överens­kommelse mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Det reglerar arbetsvillkor som löner, arbetstider och andra anställningsförmåner som tjänste­pension.

Genom kollektiv­avtalet får du som anställd ett extra skydd och fler förmåner än vad lagen kräver. Om din arbetsgivare har kollektiv­avtal omfattas du av det oavsett om du är med i facket eller inte.

Afa Försäkring logotyp

Om Afa För­säkring

Afa För­säkring ger ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. 5 miljoner anställda är försäkrade via jobbet.