kvinna-som-snyter-sig-i-näsduk

Vad gäller för dig som blir sjuk? Eller skadad på jobbet.

Alla som arbetar inom kommuner och regioner är försäkrade vid sjukdom och arbetsskada hos Afa Försäkring. Är du en av dem?

Cirka 4,9 miljoner människor, eller 90 procent av alla anställda i Sverige, har en eller flera försäkringar hos Afa Försäkring som ett resultat av förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivare. Alla som jobbar inom kommuner och regioner är försäkrade vid sjukdom och arbetsskada. 

– Många går genom ett helt arbetsliv utan att veta att de omfattas av ett flertal kollektivavtalade försäkringar, eftersom de aldrig behöver använda försäkringarna, då de lyckligtvis inte skadar sig på jobbet. Eller blir långvarigt sjuka. Men om något skulle hända är det viktigt att ha koll på om man är försäkrad via jobbet eller inte, säger Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör på Afa Försäkring.

Värdefull förmån

Att vara anställd hos en arbetsgivare som har kollektivavtal eller har tecknat en försäkring hos Afa Försäkring räcker för att de kollektivavtalade försäkringarna ska gälla. Du behöver inte vara medlem i en facklig organisation för att omfattas av försäkringen. Även arbetsgivare utan kollektivavtal kan teckna försäkringar för sina anställda hos Afa Försäkring.

– Kollektivavtalade försäkringar är en värdefull förmån som följer med din anställning, vilket gör att du själv inte behöver betala för försäkringarna på jobbet, avslutar Johan Ljungqvist.

Det här gäller om du blir sjuk. Eller skadar dig i arbetet:

En kollektivavtalad försäkring är kopplad till din anställning. Försäkringen gäller även om du inte är med i facket. Det enda du behöver tänka på är att det är du själv som måste göra en anmälan till Afa Försäkring om du blir sjuk. Eller skadar dig i arbetet, det gör inte din arbetsgivare.

Det är många som inte känner till att de är försäkrade när de är på jobbet. Om du vill veta mer om kollektivavtalade försäkringar och om just du omfattas av försäkringen, så kan du fråga:

• Din försäkringsinformatör på jobbet.
• Din fackliga representant på jobbet.
• Din arbetsgivare eller chef.
• Ring Afa Försäkring på telefonnummer 0771-88 00 99

Är du försäkrad via jobbet? Läs mer här!

Testa dina kunskaper om kollektivavtalade försäkringar – gör vårt quiz och få koll!

 

Några snabba om kollektivavtalade försäkringar

• Kollektivavtalad försäkring är en förmån och trygghet som din arbetsgivare har för sina anställda. 
• De kollektivavtalade försäkringarna är framförhandlade mellan centrala arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer. 
• Det är din arbetsgivare som ser till att du är försäkrad. 
• Det finns flera försäkringar. Vilka som gäller för dig beror på var du jobbar.