Bebis ligger och sover på randigt, fluffigt täcke.

Foto: Johnér

10 år med Föräldra­penning­tillägget (FPT)

NyhetPublicerad 13 juni 2024

Det har gått tio år sedan Svenskt Näringsliv och LO lanserade den nyaste av Afa-för­säkring­arna – Föräldra­penning­tillägg (FPT). Det gjorde man för att arbetare på privata företag och inom kooperationen skulle få extra pengar när de är föräldralediga.

Nästan 1,8 miljoner arbetare på privata företag och inom kooperationen omfattas idag av föräldra­penning­tillägget. Tack vare tillägget kan den här gruppen av anställda få cirka 10 procent extra utöver den föräldrapenning de får från Försäkrings­kassan.

Även statliga föräldraförsäkringen fyller år

Nyblivna föräldrar i Sverige har internationellt sett väldigt fina förmåner. I år har vi flera anledningar att fira betald föräldraledighet. Även föräldraförsäkringen från Försäkrings­kassan fyller jämnt. Det har gått 50 år sedan Försäkrings­kassan införde 6 månaders föräldrapenning. Numera har man rätt till 16 månaders betald föräldraledighet.

Kvinnor inom handeln bra på att söka tillägget

På Afa För­säkring har vi tittat närmare på vilka det är som vi betalar ut föräldra­penning­tillägg till. Det har visat sig att den typiska kvinnan är 28 år och arbetar inom handeln. Hon börjar ta ut föräldra­penning­tillägg i samband med barnets födelse och får ersättning för 180 dagar.

Den typiska mannen är en 30-årig metallarbetare. Han börjar ta ut föräldra­penning­tillägg när barnet är ungefär ett år gammalt och får ersättning för 61-90 dagar.

Antalet dagar som tas ut skiljer sig tydligt åt mellan kvinnor och män.

– Vi ser att det genomsnittliga antalet dagar som tas ut per ärende om föräldra­penning­tillägg har ökat något de senaste åren för både kvinnor och män, men kvinnor tar ut ungefär två tredjedelar av det totala antalet dagar. Över 80 procent av kvinnorna tar ut mer än 150 dagar medan männens uttag varierar mer, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa För­säkring.

Många missar ersättning de har rätt till

Vi har också sett att det finns en skillnad mellan hur många privata och kooperativa arbetare som tar ut föräldrapenning från Försäkrings­kassan och hur många som får föräldra­penning­tillägg från oss.

Det betyder att det finns nyblivna föräldrar som missar att söka om pengar som de har rätt till enligt sitt kollektiv­avtal.

Fakta om Föräldra­penning­tillägget (FPT)

  • 94 procent av dem som får föräldra­penning­tillägg har rätt till ersättning i upp till 180 dagar. Det kan man få om man varit anställd 24 månader.

  • Om man varit anställd minst 12 månader men mindre än 24 månader kan man få ersättning i 60 dagar.

En pappa håller upp sitt lilla barn. De är utomhus.

Statistik­rapport om föräldra­penning­tillägget

Antalet beviljade föräldra­penning­tillägg har minskat på senare år, framför allt för unga föräldrar. En orsak är att färre barn föds i Sverige. Det visar en rapport från Afa För­säkring.

Mer om föräldra­penning­tillägget

När stålverksarbetarna Emil och Annika Heed blev föräldrar rusade både inflation och elpriser. Föräldrapenningtillägget gjorde stor skillnad för dem.

Föräldralediga Annika och Emil fick extra pengar

När stålverksarbetarna Annika och Emil Heed blev föräldrar rusade både inflation och elpriser. Föräldra­penning­tillägget gjorde stor skillnad för dem.

Person som sitter vid dator.

Ansök om föräldra­penning­tillägg

När du är föräldraledig från din an­ställning och har föräldrapenning från Försäkrings­kassan kan du ansöka om föräldra­penning­tillägg från oss.