Man gungar barn utomhus i fint väder.

Kollega tipsade om föräldra­penning­tillägg

Tidning - Trygg på jobbet

När Paul Flank skulle bli pappa fick han tips om Afa Försäkrings föräldra­penning­tillägg. Efter första utbetalningen reagerade han med förvåning: – Jag trodde jag hade fått för mycket ersättning.

Trygg på jobbet, juni 2021.I en sommarstuga, ombyggd till permanentbostad, på landet utanför Åkersberga bor Paul Flank och Le Ly Celinadotter med sin dotter Leora, som fyllde ett år i slutet av april. Paul och Le Ly bestämde sig för att flytta från den lilla lägenheten i Sundbyberg när de fick veta att de väntade barn. De visste att de gärna ville bo lite lantligt, samtidigt räckte inte budgeten till att både få ett stort hus och en stor tomt.

Eftersom de redan var vana vid compact living valde de att satsa på tomten. Flyttlasset gick i god tid innan Leora föddes och därmed hann de också flytta in innan pandemin bröt ut.

För oss innebär den här försäkringen att vi inte behöver sänka våra utgifter så mycket ...

Mamma Le Ly var hemma med barnet under den första tiden fram till årsskiftet, då Paul klev på pappaledighet. Han har sedan varit ledig med Leora fram till att hon började på förskolan under senvåren. Ledig och ledig, förresten. I takt med att Leora har blivit äldre har sömnstunderna blivit kortare och energinivån högre och högre.

– Det är väldigt intensivt faktiskt. Mycket mer intensivt än jag hade kunnat tro. Jag hade sett framför mig att jag skulle se en massa serier och sånt. Jag borde ha lyssnat
lite bättre på min sambo, säger Paul.

Pandemin blev en omställning

Men samtidigt är det roligt att Leora blivit större. Hon håller precis på att lära sig gå och humöret är ofta bra. En omställning för Paul är att far och dotter blir lite isolerade om dagarna. Pandemin gör att öppna förskolan håller stängt och att det blir svårare att umgås med släktingar och vänner. När vi kommer hem till familjen är det dags för lunch, men först potträning. Paul och Le Ly
har testat tidig potträning med väldigt gott resultat. Under hela vintern och våren har han inte bytt mer än en handfull bajsblöjor.

Lunchen intas för hand och en del godbitar hamnar på golvet där den lurviga lilla hunden Puccy snabbt är framme. Därefter är det utomhuslek som gäller. Det blåser en lite kall vind den här dagen men Leora stortrivs i gungan bakom huset. Redan när de fick barn planerade Paul och Le Ly för att de båda skulle kunna vara föräldralediga. Det fanns ett litet orosmoln och det handlade om att Le Ly skulle få jobb på den nya orten. Hon studerade före flytten och hade därmed inget jobb att gå tillbaka till.

– Vi visste helt enkelt inte riktigt hur vi skulle klara oss om hon inte fick jobb och jag skulle bli föräldraledig. Men det löste sig i och med att hon fick jobb på en förskola bara några minuter hemifrån.

Ersättningen blev högre än väntat

Pauls arbete som hissreparatör på Schindler är relativt välbetalt. Att då kliva ner på föräldrapenning blir kännbart för familjeekonomin. Men i och med att hans sambo ökade sin inkomst kände de att det skulle funka. Det ringde också en klocka hos Paul när det var dags att gå hem. En kollega hade tidigare tipsat om att Paul skulle kontakta Afa För­säkring när han blev pappaledig.

– Jag hade aldrig hört talas om Afa För­säkring tidigare. Men jag antar att det stod något om det i de papper jag fick när jag började på mitt jobb för fem år sedan. När jag blev pappaledig kom jag att tänka på det min kompis
hade sagt och ansökte. Jag trodde väl inte att jag skulle få något.

Men det visade sig att ersättningen blev betydligt högre än vad Paul hade förväntat sig.

– Jag blev lite orolig över att jag hade fått för mycket pengar, så jag ringde till Afa För­säkring och frågade. Men allt var i sin ordning.

Processen var smidig hos Afa För­säkring

Själva processen upplever han som smidig och enkel. Betydligt mindre byråkratisk än att begära föräldrapenning från Försäkrings­kassan. För hans del blev föräldra­penning­tillägget cirka 9 000 kronor per månad, vilket har gjort stor skillnad för familjens ekonomi. Med tanke på att hans ersättning från Försäkrings­kassan ligger på cirka 18 000 kronor per månad är tillägget ett betydande tillskott.

– För oss innebär den här försäkringen att vi inte behöver sänka våra utgifter så mycket under föräldraledigheten och att vi inte behöver ta av sparpengar. Jag tycker det är väldigt bra att den här tryggheten finns. Samma sak med för­säkring vid arbetsskada. Jag har ett jobb där det finns risker. Även om jag aldrig har råkat ut för något är det skönt att veta att tryggheten finns.

Paul ska tipsa vänner

Paul är överlag väldigt nöjd att han hittade till försäkringen. Han kommer definitivt att tipsa vänner som skulle kunna ansöka om ersättning.

– Jag har egentligen bara ett förslag på en sak som jag hade uppskattat. Det hade varit bra att få ett besked i förväg om hur stor ersättning man kommer att få. Nu kom pengarna bara in på kontot som en bonus, men det var svårt att planera för det. Men det kanske bara var jag som inte förstod hur man skulle räkna ut ersättningen själv!


Text: Per Cornell

Foto: Kristina Sahlén

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, juni 2021. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Fakta föräldra­penning­tillägg:

För vem: Privat och kooperativt anställda arbetare omfattas av försäkringen.

Ersättning: 10 procent av SGI upp till 10 prisbasbelopp. 90 procent på lönedelar därutöver. Ersättning betalas ut för dagar som man tar ut föräldrapenning från Försäkrings­kassan.

Att tänka på: Den försäkrade kan nyttja försäkringen under en sammanhängande period. Det är alltså viktigt att planera föräldraledigheten noga så att den anställde kan få maximal ersättning. Och det går
att ansöka i efterhand upp till att barnet blir 5,5 år.

Ansöker man i efterhand gäller försäkringen dock endast för en sammanhängande period under barnets första 18 månader.

Läs om hur du ansöker om föräldrapenningtillägg.

Arbetsgivarens viktiga roll

Det är mycket att tänka på när man får barn. Glöm inte att påminna anställda om föräldra­penning­tillägget, FPT, och att det går att söka i efterhand.

Många, men inte alla, känner till att det finns en kompletterande föräldraförsäkring för privat och kooperativt anställda arbetare. FPT heter den och det är Afa För­säkring som hanterar den.

Försäkringen kan göra stor skillnad för privatekonomin. Arbetsgivaren har en nyckelroll för att få de försäkrade att anmäla.
– Det är mycket att tänka på ändå när man får barn och ska vara föräldraledig. Jag tror att många behöver en påminnelse, säger Maria Palanius, skadekonsulent
på Afa För­säkring.


Vad ska arbetsgivaren informera om?

– Först och främst att det finns en för­säkring som ger de anställda extra ersättning när de är föräldralediga. Men också att ska tänka på att försäkringen endast gäller under en sammanhängande period. Det är alltså viktigt att söka för den period då man tar ut flest föräldrapenningdagar.

Vad är mer bra att tänka på?

– Att det går att söka i efterhand upp till att barnet har fyllt 5,5 år. Så även om man har missat försäkringen kan det finnas ersättning som man har rätt till. Ersättning betalas dock bara ut för föräldraledighet som tagits ut under barnets första 18 månader.


Vad får ni flest frågor om?

– Många frågar om det här med att man kan få ersättning för en period. Det är en begränsning i försäkringen som det är viktigt att informera om.


Hur mycket pengar får man?

– Det är individuellt och utgår från den sjukpenning­grundande inkomsten (SGI). Det påverkas också av hur många föräldrapenningdagar man tar ut per månad.


Gör försäkringen stor nytta?

– Ja, det gör den. För många är det lite svårare att få ihop privatekonomin under föräldraledigheten.Vi fick också föräldra­penning­tillägg

en glad person med en bebis i famnen

Johanna fick ersättning tack vare sin pappa

Det var goda nyheter när Johanna både fick ersättning från sjukförsäkringen när hon var gravid och från föräldra­penning­tillägget när sonen Milton sedan föddes.

Barn och vuxen i gunga.

Så fick jag extra pengar när jag var föräldraledig

Genom kollegan fick Libertad Melchersson upp ögonen för en för­säkring hon hade via jobbet. I samband med sin föräldraledighet hade hon rätt till Föräldra­penning­tillägg från Afa För­säkring.