Man som spelar gitarr framför ett rött hus.

Fira Tjänste­pensionens dag den 27 september!

Att ha tjänste­pension via din arbetsgivare är en viktig del av din framtida pension. Vi på Afa För­säkring tycker att tjänste­pensionen behöver mer uppmärksamhet. Därför är vi med och firar den 27 september.

Alla som betalar in skatt tjänar in till sin allmänna pension, och tjänste­pensionen kommer via arbetsgivaren. Ungefär 9 av 10 har en tjänste­pension idag. De flesta är kollektiv­avtalade men det finns också andra tjänstepensionslösningar.

Trots att tjänste­pensionen är en så viktig del för den totala pensionen är det många som inte vet om de har tjänste­pension eller hur mycket som betalas in. Det är också få anställda som frågar om de får tjänste­pension, men det är heller inte många arbetsgivare som faktiskt berättar om den fina löneförmån som företaget erbjuder sina anställda.

Turkos skål med tre fack som innehåller mjölk, socker och kaffe.

Ta reda på om du har tjänste­pension

Om du jobbar statligt eller kommunalt har du tjänste­pension. Men om du inte vet om du har tjänste­pension kan du logga in och kolla på minpension.se, eller fråga din arbetsgivare. Glöm heller inte att fråga om du får tjänste­pension när du är ny på arbets­marknaden, eller byter jobb.

Tjänstepensionens dags webbplats kan du läsa mer om tjänste­pensionen.

Varför medverkar Afa För­säkring?

Kopplingen mellan Afa För­säkring och tjänste­pension är kanske inte självklar. Anledningen till att vi medverkar i Tjänste­pensionens dag är att vi har två för­säkring­ar som betalar in till tjänste­pension när man är sjuk eller föräldraledig: Premiebefrielseförsäkringen och Avgifts­befrielse­försäkringen.

Alla vi som medverkar

Tjänste­pensions­bolag, valcentraler, fackförbund och Pensionsmyndigheten har gått samman för att berätta om den fina löneförmån som tjänste­pensionen är.

Vi som är med: Afa För­säkring, AMF, Alecta, Avtalat, Collectum, Folksam, Folksam-LO Pension, Fora, Handelsbanken Liv, KPA Pension, Länsförsäkringar, Minpension, Movestic, OFR, Pensionsmyndigheten, Pensionsvalet, PRI, PTK, Skandia, SPV, SPP och Sveriges ingenjörer.

Lägga peng i sparbössa.

Inbetalning till tjänste­pension

När du är sjuk eller föräldraledig betalar inte din arbetsgivare premier eller avgifter till din tjänste­pension. Då finns för­säkring­ar som gör det istället.