En grupp ungdomar som går längs med en hejarklack med Sveriges färger

Vi är stolt sponsor av Sveriges yrkeslandslag

Varje år genomförs mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. Vi är arbetsmiljösponsor till det svenska yrkeslandslaget som vi stöttar med 1,5 miljoner kronor per år.

Vi har sedan vi gick in som sponsor 2013 sett stödet som en betydelsefull del av vårt förebyggande arbetsmiljö­arbete.

– Vi vill stötta goda exempel inom arbetsmiljö. Och ungas arbetsmiljö och arbetsskador tycker vi är extra viktiga. Med det här samarbetet når vi fram till några av de proffsigaste ungdomarna inom sina branscher. De är inte bara skickliga yrkesutövare utan även stora förebilder för många när det gäller arbetsmiljö, säger Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör på Afa För­säkring.

Mellan den 5-9 september 2023 tävlade yrkeslandslagets medlemmar i Yrkes-EM i Gdansk, Polen och lyckades ta hem 1 guld, 1 silver och 2 brons samt 4 Medallion for Excellence.

Under 23-25 april arrangerades Yrkes-SM i Karlstad. 190 ungdomar från hela landet tävlade inom olika yrken som byggnation, IT, konst och kreation, service och gastronomi. Totalt delades 35 guldmedaljer, 36 silvermedaljer och 33 bronsmedaljer ut. Vinnarna har chans till en plats i Yrkeslandslaget. Under dagarna slog man dessutom både deltagarrekord och besökarrekord.

Kommande mästerskap

  • 10–15 september 2024 kommer Yrkes-VM arrangeras i Lyon, Frankrike.

  • 9–13 september 2025 äger Yrkes-EM (EuroSkills) rum i Herning, Danmark.

  • 4–6 maj 2026 kommer Yrkes-SM arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö.

En kvinnlig hantverkare tävlar för Sveriges yrkeslandslag

WorldSkills Sweden och yrkeslandslaget

WorldSkills Sweden ansvarar för det svenska yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-EM och Yrkes-VM. Dessutom anordnar man Yrkes-SM.

WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten (genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan). Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, skolor och företag.

Samarbetet har i uppdrag att höja attraktionskraft, status samt kvalitet för yrken och yrkesutbildningar.

Läs mer om WorldSkills Sweden och yrkeslandslaget.

Följ yrkeslandslaget på Instagram, Facebook och Youtube.