flera personer som sitter runt ett bord och pratar med varandra
4maj

Insikter från Icas förebyggande arbetsmiljö­arbete

SeminariumDigitalt
Genomfördes 4 maj 2023

Du som är HR-chef eller arbetsmiljöingenjör får här handfasta råd av experter och konkreta redskap att jobba med. Olika perspektiv på förebyggande arbetsmiljö­arbete med fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, tas upp under tas upp under ett inspelat webbinarium, 40 minuter, som är kostnadsfritt att ta del av.

Webbinariet, längd 40 minuter, arrangerades av Prevent och Afa För­säkring under våren 2023. Här kan du läsa mer om IA-systemet och vilka branscher som använder tjänsten.

Vad bjuder webbinariet på?

  • Insikter om hur Ica Sverige arbetar med frågor som stress, konflikter, arbetsbelastning och balans mellan jobb och fritid.

  • Konkreta verktyg och metoder för att jobba med organisatorisk och social arbetsmiljö.

  • Fakta och teoretisk bakgrund från en av Sveriges främsta experter inom arbetsmiljöområdet.

Mer om innehållet och de medverkande:

Arbetsmiljöexperten Cecilia Österman berättar om Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2015:4), samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, samt om utmaningar och framgångsfaktorer i arbetsmiljö­arbetet på jobbet.

Helena Sandberg och Ingrid Veiret från Ica Sverige berättar om hur de praktiskt jobbar med OSA-frågor och hur de använder IA-systemet. IA-systemet är Afa Försäkrings webbaserade systemlösning för att registrera och följa upp händelser och arbetsmiljörisker.

Cecilia Österman

Cecilia arbetar med arbetsmiljöfrågor som egen företagare och som forskare vid Linnéuniversitetet. Hon har en bakgrund som sjöingenjör, och har även jobbat som inspektör vid Arbetsmiljöverket. År 2012 disputerade Cecilia på Chalmers med en avhandling om arbetsmiljöns ekonomiska effekter.

Helena Sandberg

Arbetsmiljöspecialist, HR, Ica Sverige AB. Helenas uppdrag som arbetsmiljöspecialist innebär att driva, utveckla och följa upp processer inom arbetsmiljöområdet i syfte att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö för Ica Sveriges anställda.

Ingrid Veiret

Arbetsmiljöingenjör, lagerdrift, Ica Sverige AB. Ingrid identifierar och driver förbättringar inom arbetsmiljöområdet och säkerställer ett enhetligt arbetssätt inom verksamheten för lagerdriften på Ica samt bidrar med arbetsmiljökompetens i projekt som tillhör andra delar av företaget.

Vad är OSA?

Den 31 mars 2016 presenterade Arbetsmiljöverket sina föreskrifter (AFS 2015:4) om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA. Föreskrifterna är en anpassning till det moderna arbetslivet och tar upp svåra saker som stress och kränkningar.

Syftet med föreskrifterna är att förtydliga vad arbetsgivare i samverkan med arbetstagare ska göra inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Föreskrifterna om organisatoriskt och socialt arbetsmiljö­arbete är indelade i tre områden: arbetsbelastning; arbets­tid; kränkande särbehandling.

Läs även webbartikeln Ica Sverige har introducerat den nya OSA-funktionen på sina regionala varulager (2021-10-26).

En manlig och en kvinnlig byggarbetare på ett bygge tittar på en ritning.

IA-systemet – stöd för en säkrare arbetsplats

Minimera riskerna på jobbet med IA-systemet. Över 1 miljon människor arbetar idag på företag eller organisationer som använder IA-systemet för sitt systematiska arbetsmiljö­arbete.

Kalender

Seminarier och evenemang

Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektiv­avtalad för­säkring och socialförsäkring.