Dr West testar jobbet som tandläkare

Det som utmärker tandläkares arbetsmiljö är att de har långa arbetsdagar och väldigt påfrestande arbetsställningar. Därför är det viktigt att jobba med ergonomi.

Ungefär 25 000 personer i Sverige jobbar med tänder. Deras arbetsdagar är långa och för att kunna komma åt i patientens mun kan arbetsställningen bli påfrestande. Tandläkare utsätts även för vibrationer i sitt arbete. Därför är det viktigt att jobba både med ergonomi och skyddsutrustning.

Innan tandläkaren börjar jobba med patienten är det bra att kontrollera hur man sitter. En korrekt arbetsställning innebär att hålla armarna nära kroppen.

När man tar instrumenten för att jobba i munnen på patienten är det viktigt att ta fingerstöd, att stödja sig mot patienten så mycket det går för att avlasta, säger Ida Brorson, tandläkare.

Prismaglasögon ger effekt

Ett bra verktyg är att använda så kallade prismaglasögon. De är individuellt anpassade.

Man kan sitta mer upprätt när man använder de glasögonen, säger Ida Brorson.

Prismaglasögonen minskar värk och smärta i nacken hos tandläkare och tandhygienister. Det har studier från Institutet för stressmedicin , ISM, i Göteborg, visat.

- Nytt är att även på lång sikt är resultaten bestående hos yrkesgruppen, berättar Agneta Lindegård Andersson, som genomfört studien tillsammans med Arbets- och miljömedicin i Lund.

Studierna har finansierats genom Afa För­säkring som vill bidra till att förbättra arbetsmiljön och hälsan i arbetslivet.

Tre tips för att få bättre arbetsställning

  • Håll armarna nära kroppen.

  • Använd fingerstöd mot patienten.

  • Prismaglasögon minskar belastningen på nacken.

Mer information:

Läs mer på Arbetsmiljöverkets webbplats om vibrationer.

Prismaglasögon hjälper mot värk på lång sikt

På Prevents hemsida hittar du tips som förebygger vibrationsskador.

Text: Anna-Maria E. Alsand

dr-west-provar-jobba-som-tandlakare

Dr West testar 11 olika yrken

Följ med psykologen Samuel West till olika arbetsplatser där han testar yrken och undersöker hur det står till med arbetsmiljön. Vi får bland annat se honom som frisör, tandläkare och snickare.