en sjuksköterska faller i sjukhuskorridoren, två kollegor finns i bakgrunden

Det här gäller om du skadar dig på jobbet

Blir du skadad på jobbet, eller när du tar dig till och från arbetet, kan du få ersättning från kollektiv­avtalade för­säkring­ar. Något som kan ge dig ekonomisk trygghet när du inte kan jobba som vanligt.

Novusmätningar visar att det tyvärr bara är 33 procent som upplever att de har koll på sina kollektiv­avtalade för­säkring­ar. Det är en låg siffra med tanke på att alla personer som jobbar inom kommuner och regioner är försäkrade.

Din arbetsgivare tecknar försäkringarna

Om ditt badrum får en vattenskada eller om din bil går sönder vet de flesta vart de ska vända sig, eftersom du själv tecknat försäkringen. Men om du skadar dig på jobbet är det inte lika självklart vem du ska höra av dig till, eftersom de kollektiv­avtalade för­säkring­arna tecknas av din arbetsgivare. Arbetar du till exempel inom kommuner och regioner är du försäkrad vid sjukdom och arbetsskada hos Afa För­säkring.

– Många går genom ett helt arbetsliv utan att veta om att de omfattas av ett flertal kollektiv­avtalade för­säkring­ar. Kanske för att de aldrig behöver använda dem då de inte skadar sig på jobbet. Eller blir långvarigt sjuka. Det betyder att det finns ett flertal personer som inte har de kollektiv­avtalade för­säkring­arna ”på sin radar”, menar Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör på Afa För­säkring.

Vi vill att alla ska få den ersättning de har rätt till.

Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör Afa Försäkring

Viktigt att få koll på försäkringar

AkademikerAlliansen, Kommunal och OFR vill tillsammans med Afa För­säkring att fler personer ska få koll på sina kollektiv­avtalade för­säkring­ar.

– Om något händer är det viktigt att veta om du är försäkrad via jobbet eller inte. Vi vill att alla ska få den ersättning de har rätt till, avslutar Johan Ljungqvist.

Gör quizet – vinn en t-shirt

Vill du veta mer om kollektiv­avtalade för­säkring­ar? Gör vårt quiz. Får du alla rätt har du chans att vinna en t-shirt.

Till quizet

Därför är det bra med en kollektiv­avtalad för­säkring

Om du skadar dig på jobbet. Eller blir långvarigt sjuk. Då har du en för­säkring som ger dig ekonomisk trygghet. Alla anställda omfattas av lika villkor och utan hälsoprövning.

Kollektiv­avtalade för­säkring­ar är en värdefull förmån som följer med din an­ställning, vilket gör att du inte behöver göra ett aktivt val av för­säkring­ar på arbetet. Däremot måste du själv anmäla en skada i arbetet till Afa För­säkring, det gör inte din arbetsgivare.

De kollektiv­avtalade för­säkring­arna är framförhandlade mellan centrala arbetsgivar­organisationer och fackliga organisationer.

Kollektiv­avtalade för­säkring­ar är en av de vanligaste anställningsförmånerna i Sverige.

Är du osäker på om du omfattas av kollektiv­avtalade för­säkring­ar bör du ta reda på vad som gäller på din arbetsplats.

två personer sitter på en bänk och håller om varandra

En förmån för dig

Kollektiv­avtalade för­säkring­ar är en förmån som alla anställda inom kommuner och regioner har automatiskt.

Kvinna sittandes i soffa med dator i knät och en katt i knävecket.

Gör vårt quiz

Hur bra koll har du på dina kollektiv­avtalade för­säkring­ar? Det får du veta när du gör vårt quiz.

På uppdrag av

Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd