Man sitter med kvinna som är invirad i räddningsfilt

Det här gäller om du skadar dig på jobbet.

Långt ifrån alla känner till de kollektivavtalade försäkringar som kan ge dig ekonomisk trygghet om du blir skadad på jobbet, eller då du tar dig till och från arbetet.

Novus-mätningar visar att det tyvärr bara är 27 procent som upplever att de har koll på sina kollektivavtalade försäkringar. Det är en låg siffra med tanke på att alla personer som jobbar inom kommuner och regioner är försäkrade.

Om ditt badrum får en vattenskada eller om din bil går sönder vet de flesta vart de ska vända sig, eftersom du själv tecknat försäkringen. Men om du skadar dig på jobbet är det inte lika självklart vem du ska höra av dig till, eftersom de kollektivavtalade försäkringarna tecknas av din arbetsgivare. Arbetar du till exempel inom kommuner och regioner är du försäkrad vid sjukdom och arbetsskada hos Afa Försäkring.

– Många går genom ett helt arbetsliv utan att veta om att de omfattas av ett flertal kollektivavtalade försäkringar. Kanske för att de aldrig behöver använda dem då de inte skadar sig på jobbet. Eller blir långvarigt sjuka. Det betyder att det finns ett flertal personer som inte har de kollektivavtalade försäkringarna ”på sin radar”, menar Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör på Afa Försäkring.

Viktigt att få koll på försäkringar

AkademikerAlliansen, Kommunal och OFR vill tillsammans med Afa Försäkring att fler personer ska få koll på sina kollektivavtalade försäkringar.

– Om något händer är det viktigt att veta om du är försäkrad via jobbet eller inte. Vi vill att alla ska få den ersättning de har rätt till, avslutar Johan Ljungqvist.

Är du försäkrad via jobbet? Läs mer här!

Testa dina kunskaper om kollektivavtalade försäkringar – gör vårt quiz och få koll!

Därför är det bra med en kollektivavtalad försäkring

Om du skadar dig på jobbet. Eller blir långvarigt sjuk. Då har du en försäkring som ger dig ekonomisk trygghet. Alla anställda omfattas av lika villkor och utan hälsoprövning.

Kollektivavtalade försäkringar är en värdefull förmån som följer med din anställning, vilket gör att du inte behöver göra ett aktivt val av försäkringar på arbetet. Däremot måste du själv anmäla en skada i arbetet till Afa Försäkring, det gör inte din arbetsgivare.

De kollektivavtalade försäkringarna är framförhandlade mellan centrala arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer.

Kollektivavtalade försäkringar är en av de vanligaste anställningsförmånerna i Sverige.

Är du osäker på om du omfattas av kollektivavtalade försäkringar bör du ta reda på vad som gäller på din arbetsplats.