Hemtjänstpersonal med äldre man

Timanställd? Det här gäller om du blir sjuk. Eller skadad på jobbet.

Om du är timanställd eller jobbar på olika arbetsplatser finns det risk för att du går miste om pengar du har rätt till om du blir sjuk. Eller skadar dig på jobbet.

Per Winberg har i 15 år jobbat som utbildningsledare på Afa Försäkring. I hans uppdrag ingår att informera anställda på kommuner och regioner om de anställningsförmåner som ingår i försäkringsskyddet för visstidsanställda, eller ”timmisar” som man ibland säger i dagligt tal.

– Förenklat kan man säga att de personer som är visstidsanställda i princip har samma försäkringsskydd som de som är fast anställda. För den som för tillfället inte har något jobb är det naturligt att tro att man inte har rätt till några anställningsförmåner i form av försäkringar. Personer som är sjuka under en period när de är mellan jobb kan ändå ha rätt till ersättning.

Ett fantastiskt jobb

Per Winberg uppskattar att möta de människor som jobbar i den offentliga sektorn.

– De är en del av ryggraden i vårt samhälle och deras arbete bidrar med att ge trygghet för medborgarna, från barndomen ända till slutet av livet. Personer som jobbar inom offentlig sektor gör ett fantastiskt jobb, men tyvärr finns det fortfarande de som inte känner till att de har rätt till pengar om de blir sjuka. Eller skadar sig på jobbet, säger han.

Är du försäkrad via jobbet? Läs mer här!

Testa dina kunskaper om kollektivavtalade försäkringar - gör vårt quiz!