Sjuksköterska undersöker axel.

Det här gäller om du skadar dig på jobbet

Långt ifrån alla känner till de kollektivavtalade försäkringar som kan ge dig ekonomisk trygghet om du blir skadad på jobbet, eller då du tar dig till och från arbetet.

Novus-mätningar visar att det tyvärr bara är 26 procent som upplever att de har koll på sina kollektivavtalade försäkringar. Det är en låg siffra med tanke på att 10 av 10 personer som jobbar inom kommuner och regioner är försäkrade.

Om ditt badrum får en vattenskada eller om din bil går sönder vet de flesta vart de ska vända sig. Men om du skadar dig på jobbet är det inte lika självklart vem du ska höra av dig till. Arbetar du till exempel inom kommuner och regioner är du försäkrad vid sjukdom och arbetsskada hos Afa Försäkring.

Tecknas av arbetsgivaren

Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör på Afa Försäkring, tror att det har att göra med att de kollektivavtalade försäkringarna tecknas av arbetsgivaren och inte av arbetstagaren.

– Många går igenom ett helt arbetsliv utan att veta om att de omfattas av ett flertal kollektivavtalade försäkringar. Kanske för att de aldrig behöver använda dem då de inte skadar sig på jobbet. Eller blir långvarigt sjuka. Det betyder att det finns ett flertal personer som inte har de kollektivavtalade försäkringarna ”på sin radar”, menar Johan.

Viktigt att få koll på försäkringar

AkademikerAlliansen, Kommunal och OFR vill tillsammans med Afa Försäkring att fler personer ska få koll på sina kollektivavtalade försäkringar.

– Om något händer är det viktigt att veta om du är försäkrad via jobbet eller inte. Vi vill att alla ska få den ersättning de har rätt till, avslutar Johan Ljungqvist.

Är du försäkrad via jobbet? Läs mer här!

Testa dina kunskaper om kollektivavtalade försäkringar - gör vårt quiz!

Därför är det bra med en kollektivavtalad försäkring

  • Om du skadar dig på jobbet. Eller blir långvarigt sjuk. Då har du en försäkring som ger dig ekonomisk trygghet.
  • Alla anställda omfattas av lika villkor och utan hälsoprövning.
  • Kollektivavtalade försäkringar är en värdefull förmån som följer med din anställning vilket gör att du inte behöver göra ett aktivt val av försäkringar, på arbetet. Däremot måste du själv anmäla en skada i arbetet till Afa Försäkring, det gör inte din arbetsgivare. De kollektivavtalade försäkringarna är framförhandlade mellan centrala arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer.
  • Kollektivavtalade försäkringar är en av de vanligaste anställningsförmånerna i Sverige.
  • Är du osäker på om du omfattas av kollektivavtalade försäkringar bör du ta reda på vad som gäller på din arbetsplats.