Stämmer det här verkligen?

Myter, faktoider och ”sanningar” tagna helt ur luften tar upp mycket plats i våra hjärnor. Ofta ifrågasätter vi inte den fakta vi någon gång fått höra utan dansar glatt vidare i livet med massor av felaktig kunskap. Till exempel tror 69% att näsa och öron växer hela livet.

Tänk vad mycket osant vi tror oss veta, jämfört med hur få det är som har koll på något så jätteviktigt som kollektivavtalade försäkringar.

53% tror att en delad daggmask fortsätter leva

Bara 26% har koll på att de har en kollektivavtalad försäkring som ger ersättning om de blir sjuka. Eller skadade på jobbet. Jämför det med att 53% av svenskarna tror att en daggmask delad på mitten börjar leva igen i båda ändarna.

Landar verkligen katter alltid på tassarna?

Andra myter många gått på är till exempel att socker gör barn hyperaktiva (55%), att säckpipan kommer från Skottland (72%) och att katter alltid landar på tassarna (53%). 76% tror att Mount Everest är världens högsta berg. 60% tror att morötter förbättrar mörkerseendet.

Nej, inget av det där stämmer, men ändå ”vet” långt många fler det än att de har en kollektivavtalad försäkring genom jobbet.

Siffrorna i kampanjen kommer från undersökningar gjorda på Sveriges befolkning av SIFO 2019 (18-79 år) och Novus 2018. (20-65 år).