Jerker började som skadereglerare igen efter 15 år av andra jobb och studier

Utredning av skadeärenden, bedömning av ersättningsvillkor och kontakt med kunder och arbetsgivare. Jerker har nu jobbat i tre år som skadereglerare på avdelningen Höga invaliditeter framtida inkomstförluster och ångrar inte att han sökte sig tillbaka till AFA Försäkring.

– Jag hade läst ekonomi och jobbat som ekonom och inom försäljning i närmare 15 år när jag kände att det skulle vara kul att arbeta med skadereglering igen. Eftersom jag hade jobbat här tidigare visste jag att det är en bra arbetsplats, säger Jerker.

– Det som lockade mig tillbaka var just att AFA Försäkring hanterar arbetsskador. Det känns som ett meningsfullt arbete att hjälpa människor som har råkat illa ut på sina arbetsplatser. Det är också trevligt att kontoret ligger mitt i city och att det finns möjlighet att träna i företagets gym.

Vilka är dina arbetsuppgifter som skadereglerare?
– Jag jobbar med utredning av skadeärenden på avdelningen HIFI, Höga invaliditeter framtida inkomstförluster. Min grunduppgift är att utreda vilken ersättning vi kan ge till människor som har skadat sig på arbetet, säger Jerker.

Det känns meningsfullt att hjälpa människor som har råkat illa ut på sina arbetsplatser

– Vi har ofta komplicerade ärenden med unika frågeställningar som man behöver bolla med sina kollegor. Det ingår i mina arbetsuppgifter att stödja mina kollegor och min avdelning genom att vara med på våra regelbundet återkommande skadeforum och diskutera frågor som dyker upp.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Om jag inte har några möten inbokade brukar jag börja med att gå igenom mina ärenden för att se vad jag ska prioritera. Alla ärenden skannas in i vårt datasystem, vilket gör att vi kan se alla uppgifter som kommer in från kunder, arbetsgivare och Försäkringskassan, säger Jerker.

– Har det kommit in nya uppgifter som gör att jag kan åtgärda något direkt brukar jag försöka göra det. I övrigt ägnar jag större delen av dagen åt att utreda ärenden.

Vad är roligast med att jobba på AFA Försäkring?
– Det finns hela tiden nya saker att lära sig och man kan gå vidareutbildningar, vilket gör att det inte känns som man står still eller stagnerar. Jag tycker också att det är väldigt bra stämning här. Kollegorna är bra och jag uppskattar chefen.

Vilket är ditt tips till den som vill arbeta som skadereglerare?
– Om man tycker att det är kul att både syssla med utredningar och ha kontakt med människor kan skadereglering vara ett bra val av arbete. Jag tror att man ska fundera lite över vilken inriktning man vill arbeta med. Här på AFA Försäkring har vi avdelningar som är specialiserade inom vissa typer av skador, som ortopediska skador, sjukdomar eller hot och våld och handskador, säger Jerker.

– Grundtanken är att man specialiserar sig inom ett visst område och blir extra duktig på det. På ett mindre företag kan det vara så att man jobbar mer med hela inflödet av skador. Så om man vill ha möjlighet att utvecklas och byta inriktning och karriärväg som skadereglerare bör man kanske söka sig till ett större företag som AFA Försäkring.

Vilka är utmaningarna i ditt arbete?
– En utmaning är att det är olika villkor för skadeärenden beroende på hur gamla ärendena är. Det gäller att tolka villkoren rätt så att det blir en korrekt skadereglering, säger Jerker.

– Sedan gäller det att kommunicera beslutet till personen som har skadat sig. I de flesta fall blir personen positivt överraskad, men det händer också att han eller hon har förväntningar på en ersättning som vi inte kan infria. De samtalen kan vara en utmaning.

 

Text och foto: Adam Fredholm

Film: Jerker, skadereglerare, berättar om sitt arbete med utredning av skadeärenden, bedömning av ersättningsvillkor och kontakt med kunder och arbetsgivare..