Pelle bytte tjänst internt för att få arbeta mer fysiskt

Under sina 16 år på AFA Försäkring har Pelle jobbat som försäkringshandläggare, IT-tekniker och trafikledare på Kundcenter. När tjänsten som vaktmästare utlystes sökte han den för att få röra på sig istället för att fortsätta med skrivbordsarbetet.

– Jag hade jobbat på Kundcenter i tio år när jag såg på internwebben att det fanns en ledig tjänst som vaktmästare på avdelningen Kontorsservice. Som trafikledare jobbade jag med sådant som schemaläggning, arbetsfördelning och systembehörigheter. Jag var lite sugen på att släppa skrivbordet, att vara mer fysisk och röra på mig. Att ha en annan typ av jobb helt enkelt, säger Pelle.

Från försäkringshandläggare till IT-tekniker

Pelle inledde sin bana på AFA Försäkring 2003 och jobbade då som handläggare av sjukförsäkringsärenden. Efter några år kände han ett behov av att utvecklas och började som servicetekniker på IT-avdelningen Drift och underhåll.

– Till en början jobbade jag vid den så kallade helpdesken. Sedan bytte jag till en tjänst som Windows-tekniker. Och så småningom sökte jag mig till Kundcenter och tjänsten som trafikledare. En sak som är väldigt bra med AFA Försäkring är just att man får möjlighet att utvecklas inom företaget. Jag tycker att det är väldigt förmånligt.

Vilka är dina arbetsuppgifter som vaktmästare?
– Jag är så pass ny så jag känner nog inte till alla uppgifter än. Men det handlar om allt från att byta ut trasiga glödlampor till att ta emot leveranser och göra ommöbleringar i huset. När medarbetare byter avdelning så hjälper vi dem att flytta kartonger och datortillbehör som tangentbord och mus.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Det ser väldigt olika ut från dag till dag. Som vaktmästare går man hit och dit, fram och tillbaka i huset och gör diverse olika saker. Jag går 10 000–11 000 steg på en dag nu. Det är ett fritt arbete där man till stor del kan styra planeringen själv.

Vad är roligast med att jobba på AFA Försäkring?
– På Kontorsservice är det roligt att arbetet är så socialt, man träffar och hjälper väldigt många människor. Och det är kul att dagarna är så varierade, säger Pelle.

det är roligt att arbetet är så socialt, man träffar och hjälper väldigt många människor

– När det gäller AFA Försäkring i stort finns det mycket som är bra. Till exempel tilltalar det mig att det är ett försäkringsbolag som inte är vinstutdelande. Det är en trygg och stabil arbetsplats, det gillar jag. Och så jobbar här väldigt många trevliga människor.

Har du något tips till den som vill utvecklas inom AFA Försäkring?
– Känner man bra förtroende för sin chef bör man nog först och främst prata med honom eller henne om man är intresserad av att byta tjänst inom företaget. Har man inte möjlighet att göra det kan man prata med HR-avdelningen. Och så tycker jag att man ska hålla ett öga på vilka tjänster som utlyses på vår internwebb Klara, säger Pelle.

– Dyker det upp en tjänst man är intresserad av kan man prata med den som är chef inom det området. Det har jag gjort tidigare innan jag har sökt en tjänst internt, det har funkat bra. Man har goda möjligheter att utvecklas åt olika håll inom AFA Försäkring. Det är väldigt positivt.


Text och foto: Adam Fredholm

Pelle berättar om sitt arbete som vaktmästare och om att byta tjänst inom AFA Försäkring.