Lina lämnade reklamvärlden för att jobba med arbetsmiljö

Kontakt med kunder, utbildning i Informationssystem för arbetsmiljö och lite färg och form. Lina har jobbat i tre månader som projektledare/kundansvarig på AFA Försäkrings IA-avdelning och ångrar inte att hon lämnade reklambranschen för att hjälpa företag förbättra sin arbetsmiljö.

– På reklambyrån hade jag AFA Försäkring som kund och jag blev impad över att de personer jag kom i kontakt med var så stolta över sitt arbete. De som jobbade på AFA Försäkring verkade verkligen trivas på sin arbetsplats, och det gjorde mig nyfiken, säger Lina. 

– Jag arbetade med reklam men kände att jag ville jobba med något som gör skillnad. Så jag sökte mig hit och nu känns det som jag får göra det. 

Vilka arbetsuppgifter har du som projektledare/kundansvarig?
– Bland annat hjälper jag kunder att sätta upp och konfigurera det webbaserade så kallade IA-systemet och hjälper dem med supportfrågor. Jag träffar kunder som är intresserade av att börja rapportera sin arbetsmiljö med IA-systemet. Och så är jag med och utbildar kunder i själva systemet, antingen ute hos dem eller här i huset, säger Lina.

Man ska kunna jonglera rätt bra och tycka att det är kul

– Jag får också vara med att ta fram utbildningsmaterial, som till exempel filmer om IA-systemet.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Dagarna skiljer sig mycket åt, ibland står jag framför datorn hela dagen och sätter upp testkonton åt nya kundföretag eller tar fram utbildningsmaterial. Ibland håller vi utbildningsdagar för användarna. En arbetsdag innehåller alltid mycket kontakt med kunder.

Vad är roligast med att arbeta på AFA Försäkring?
– Det är kul att stöta på så mycket folk varje dag och lära känna nya människor. Det är superroligt att det händer mycket. Men det roligaste är nog att det jag jobbar med bidrar till en bättre arbetsmiljö.

Vilka är utmaningarna i ditt arbete?
– I början var det en utmaning att lära sig alla system och förkortningar som används i huset. Det tar lite tid att lära känna AFA Försäkring och att sätta sig in organisationen med ägarna Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Men det känns inte som en utmaning, det känns mer roligt. 

Vad har du för tips till den som vill arbeta som projektledare/kundansvarig?
– Överlag tror jag att om man ska jobba som projektledare ska man nog tycka om att ha många saker igång samtidigt. Man ska kunna jonglera rätt bra och tycka att det är kul. Man måste ha lätt för att prata med folk och bemöta olika typer av människor om man ska trivas i rollen som projektledare, säger Lina.

– Är man intresserad av att jobba som projektledare kan man fråga någon som jobbar som det om man får hänga med en arbetsdag och testa på och se hur det funkar.

 

Text och foto: Adam Fredholm

Film: Lina, projektledare och kundansvarig, berättar om sitt arbete med det förebyggande skadehanteringssystemet IA, Informationssystem för arbetsmiljö.