Jacob lämnade politiken för att analysera trender inom arbetsmiljö och hälsa

Nyhetsflöden, rapporter och statistik inom området arbetsmiljö och hälsa. Jacob har arbetat i fyra månader som omvärldsanalytiker på AFA Försäkrings kommunikationsenhet och uppskattar att jobba med arbetsmiljöfrågor istället för med arbetsmarknadspolitik.

– Det var faktiskt AFA Försäkring som kontaktade mig. Och redan vid första mötet med min blivande chef så var jag fast. Jag fick en mycket positiv bild av företaget och det beror på att det är en väldigt bra arbetsplats, säger Jacob.

– Jag förstod tidigt i processen att jag har stora möjligheter att forma min roll själv. Som omvärldsanalytiker tar jag mycket eget ansvar. Och det jag tycker är viktigt respekteras av andra, det är värdefullt för mig.

Vilka arbetsuppgifter har du som omvärldsanalytiker?
– Man kan säga att en omvärldsanalytiker är en organisations ögon utåt. Här på AFA Försäkring har vi en utmärkt analysenhet som analyserar statistik ur vår skadedatabas. Min uppgift är att hålla koll på aktörer i vår omvärld och vad de gör och uttalar sig om, säger Jacob.

Redan vid första mötet med min blivande chef så var jag fast

– Bland annat går jag igenom rapporter och statistik, undersöker politiska beslut och satsningar och följer vad myndigheter och företag gör och säger inom just området arbetsmiljö och hälsa. Min kollega Anette är också omvärldsanalytiker och hon bevakar framför allt försäkringsfrågor.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Jag kommer in kring 8.00 och checkar av mina nyhetsflöden, kollar nyheter och kollar om det har kommit ut någon ny rapport eller ny statistik från någon institution eller aktör inom mitt område. Jag får en massa nyhetsbrev och feeds skickade till mig som jag läser igenom.

– Efter det sitter jag i regel med dagens stora projekt. Det kan vara en trendanalys som jag arbetar med eller en presentation som jag förbereder till en workshop, eller så. Jag sitter ofta med på olika möten också, många vill ha input från omvärlden när de diskuterar olika beslut.

Vad är roligast med ditt arbete?
– Jag tycker det roligaste är kontrasten till tidigare jobb som jag har haft. På AFA Försäkring arbetar vi enbart för att erbjuda människor trygghet och vi strävar efter att hela tiden bli bättre på det, säger Jacob.

– Det är också en stor och stabil organisation, vilket jag tycker är positivt. Och som jag sa tidigare så tycker jag det är roligt att få möjlighet att bygga sin egen roll och bli expert på sitt eget område.

Viket är ditt tips till den som vill arbeta som omvärldsanalytiker?
– Man bör vara nyfiken och kreativ, vilket låter som plattityder när jag säger det, men i det här fallet är det viktigt. En omvärldsanalytiker måste se alla aspekter av en fråga, gå på seminarier och läsa forskning och rapporter tills man storknar. Då är det bra att vara nyfiken och ha ett grundintresse för det ämne man bevakar, säger Jacob.

– Kreativiteten kommer i att du som omvärldsanalytiker ska presentera det du hittar på något sätt. Folk är väldigt stressade idag och har inte tid att sätta sig in i ett ämne lika bra som du har gjort, så du måste visa på ett klart och tydligt sätt vilka mönster du har hittat och vad som är viktigt i den analys du har gjort. Lite förenklat kan man säga att man ska tycka om att läsa, skriva och prata för att trivas i det här arbetet.

Vilka är utmaningarna i ditt arbete?
– Som omvärldsanalytiker är man spindeln i nätet inom sitt område. Ibland kan det kännas som att om jag missar något viktigt så missar hela organisationen det. Så det gäller för mig att hålla koll inom området arbetsmiljö och hälsa, det är mitt ansvar, säger Jacob.

 

Text och foto: Adam Fredholm

Film: Jacob, omvärldsanalytiker, berättar om sitt arbete med nyhetsflöden, rapporter och statistik inom området arbetsmiljö och hälsa.