Gilla Jobbet 26 april – heldag om arbetsmiljö

Sveriges största arbetsmiljöevent kan äntligen arrangeras igen. Här samlas experter och intresserade för en heldag med fokus på samverkan och samarbete. Vi tog ett snack med Gilla Jobbets kommunikationsansvariga, Petra Lundberg.

gilla-jobbet-är-sveriges-största-arbetsmiljöevent

Hur ser upplägget ut för Gilla Jobbet den 26 april?

– Det blir ett fysiskt event med cirka 1 300 platser, efter två år av digitala event. Men som redan långt före pandemin kommer det också att vara möjligt att delta digitalt och att titta på seminarierna i efterhand på vår Youtubekanal. Vi kommer dock inte att kunna sända och spela in allt eftersom mycket pågår samtidigt.

Kan du berätta lite mer om dagen och hur den är planerad?

– Vi har ett övergripande tema som är samverkan/samarbete. Det blir ett smörgåsbord av seminarier. Sammanlagt håller vi 26 olika seminarier, men för att fler ska få chansen att delta hålls varje programpunkt två gånger. Passen är antingen 90 eller 40 minuter och deltagarna kan välja ett långt eller två korta på förmiddagen respektive eftermiddagen. Dagen inleds och avslutas tillsammans och det är därför 1 300 personer är maxantal. Det är så många som stora scenen på City Conference Centre tar in.

Berätta lite om programmet!

– Vi utgår i första hand från arbetsmiljöforskning som Afa Försäkring finansierar och från de verktyg som Prevent och Suntarbetsliv erbjuder. Det ska vara en mix av bredare ämnen och mer nischat. Sedan tidigare vet vi vad som är uppskattat och många talare återkommer med seminarier som de har utvecklat sedan sist. Exempel på programpunkter är: Chefens egen arbetsmiljö, Hållbart digitalt arbetsliv, Tala om stress, Mobbning, Sexuella trakasserier, Kemiska hälsorisker och mycket mer.

Eftersom möten och dialog är en viktig ledstjärna för oss är det viktigt att låta människor kunna träffas på riktigt.

Ni har fått ställa in liveeventet i två år, hur ser ni på att vara tillbaka?

– Det känns bra! Vi fick avbryta vår turné i mars 2020 när pandemin började. Eftersom möten och dialog är en viktig ledstjärna för oss är det viktigt att låta människor kunna träffas på riktigt. Vi kallar Gilla Jobbet för arbetslivets mötesplats. Det ska vara en dag för inspiration och möten.

– Däremot tror jag att vi kommer att nå många med våra direktsändningar också. För vissa kan det vara svårt att komma till Stockholm för att delta. Dessutom kan vi bara ta emot 1 300 personer. Då kan det vara praktiskt att koppla upp sig. Vi vet att många samlar sig i grupper på sina arbetsplatser och tittar tillsammans.

Förutom seminarier, vad händer under dagen?

– Man får träffa de arrangerande parterna Suntarbetsliv, Afa Försäkring och Prevent. Det blir också fika och lunch för alla deltagare. Och inledning/avslutning med komikern Jan Bylund.

Om vi zoomar ut lite, har pandemin påverkat arbetsmiljöområdet, som du ser det?

– Var ska jag börja? Självklart, och på många sätt. Det pågår nog många diskussioner kring hur framtida arbetssätt kommer att bli och jag tycker det är ett väldigt bra tillfälle att bli inspirerad kring frågorna på Gilla Jobbet.

Det har ju talats om att det finns en vårdskuld, kan det finnas även en arbetsmiljöskuld efter pandemin?

– Det kanske det kan göra, men samtidigt har pandemin verkligen satt arbetsmiljöfrågorna i fokus. De flesta har fått gå från ord till handling när det gäller till exempel riskbedömningar och systematiskt arbetsmiljöarbete. Jag tror att området har fått en skjuts.

Text: Per Cornell
Foto: Gilla Jobbet

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, mars 2022.  Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

 

 

Gilla Jobbet

När/var: 26 april 2022 09.00–16.00 (men vi kommer att öppna portarna eller sändningen i god tid). Stockholm, City Conference Centre, Barnhusgatan 12–14 eller digitalt.

Anmälan: Eventet är kostnadsfritt och platserna är begränsade till 1300. Först till kvarn. Anmälan via gillajobbet.se

Arrangör: Afa Försäkring, Suntarbetsliv och Prevent. Gilla Jobbet är arbetsmarknadens parters unika satsning för att inspirera till ett förebyggande och hälsofrämjande arbetsmiljöarbete på landets arbetsplatser.