En utställning om att prata med din personal om deras kollektivavtalade försäkringar.

 

Runt om i landet missar anställda inom kommun och region den ersättning som de kan ha rätt till om blir sjuka. Eller skadade på jobbet. Allt för att de inte har koll på sina kollektivavlade försäkringar. Med den här digitala konstutställningen vill vi påminna och inspirera dig som är chef att prata med din personal om deras försäkringar, så att ingen av dem missar ersättning i onödan. Konstverken som är skapade av konstnärerna Carolina Alvear Bello och Fritz Østeb, är deras egna gestaltningar av att vara försäkrad via kollektivavtalet.

 

Välkommen!

 

 

Oavsett vad anledningen till ersättning är så landar jag i att det har med kroppen att göra, oavsett om det är fysiska eller psykiska skador som uppkommit. Skador innebär att det blir hål på något som varit helt och som måste få läka. Genom att skapa textila skulpturer och använda mig av metoden textil kirurgi kan jag sätta ihop kroppen med gängstänger och skruvar och brodera suturliknande stygn så att kroppen blir hel igen och kan läka. Jag vill genom att förstora upp kroppen låta betraktaren komma närmare frågan då skador kan vara något intimt och privat. Det konstverk jag skapat och satt ihop kan likna ett skelett, ett blodomlopp eller de minsta beståndsdelarna i vår kropp som vi bara kan se med mikroskop. Skador kan vara stora som små men även synliga eller osynliga för ögat.

Ordet reparera betyder att gottgöra, laga, ersätta, förbättra och att ställa till rätta. Min metod blir att synliggöra lagandeprocessen för chefer som behöver en påminnelse att människor kan skada sig på arbetet både psykiskt och fysiskt, och att de kan möjliggöra läkandeprocessen genom ersättning likt ett plåster på såret som förmedlar att saker går att laga och förbättra. Verktygen vi har och använder oss av hjälper oss att läka, oavsett om det är verktyg som nål och tråd eller andra medel. Eller om det är ersättning som gör det möjligt för oss att få så bra förutsättningar som möjligt för att ta oss tid till att läka.

En söm som håller ihop det hela behöver ibland sys om och det är verktygen som hjälper oss att laga hålet så bra som möjligt.

 

Carolina Alvear Bello (f. 1985 Chile) är en svensk konstnär som arbetar med installation, scenografi och skulptur. Hon har en kandidatexamen i konst från Konstfack, University College of Arts, Craft and Design (2015).

I hennes konst arbetar hon med existentiella frågor om vår identitet, realitet och kroppens immateriella värld av drömmar, tankar och idéer. Carolina skapar nya kroppar genom att använda sig av metoden hon kallar textil kirurgi, där hon sätter ihop kroppens olika lager av fysiska och psykiska tillstånd.

 


Jag ser mitt verk som en tydlig gestaltning av en skada och det stöd som ersättning kan innebära. Ett brutet ben vilar på ett kryckliknande altare i gips, som en symbol för att ge stöd till den medicinska läkeprocessen. Jag ville skapa ett verk som får mottagaren att reagera och känna en viss grad av obehag. Som material har jag arbetat med en kombination gips och silikon. Gipset är förstås en anspelning på att gipsas efter en skada och silikonet ger benet en levande struktur och en känsla av riktig hud. Glansigheten bidrar till en känsla av att ha frusit tiden.

 

Fritz Østeb (f. 1989 Frankrike) är en skulptör som är verksam i Stockholm. Han är utbildad på Konstfack, University College of Arts, Craft and Design (2020).

Hans konst tolkas som ett varnande för vart vi är på väg som civilisation. Historien vävs ihop med samtida referenser. En hypotes av framtiden. I sin fascination för forna civilisationers symbolik, mytologi och mysticism försöker han finna nycklar till det som komma skall. Fritz arbetar ofta i serier och skapar skulpturer av upphittade material som bearbetas med primitiva tekniker.

 


Beställ våra posters från utställningen och sätt upp på väggen i din verksamhet. En påminnelse och ett sätt att hålla samtalet om kollektivavtalade försäkringar levande.