Webbinarium – IA-undervisning på webben

Med så kallade webbinarier kan vi i IA-teamet hålla utbildningar direkt på webben. Det gör att vi kan nå ut till fler användare.

– Webbinarie-formen kommer att vara ett komplement till de klassrumsutbildningar vi håller på AFA Försäkring i Stockholm, säger Martina, kundansvarig och utbildningssamordnare i IA-teamet.

– Vi har så många användare att vi inte kan vidareutbilda alla hos oss. I oktober släpper vi en ny version av IA-systemet. Då kan vi istället erbjuda användarna att logga in mot ett webbinarium där vi demonstrerar och berättar om de nya funktionerna.

Deltagaren följer lektionen vid sin dator
Ett webbinarium är ett seminarium eller en lektion som hålls på en webbsida. Åhörarna ser inte föredragshållaren i bild, men kan höra hans eller hennes röst. Framför allt ser alla deltagare på sin datorskärm när den som håller webbinariet visar hur man använder själva webbsidan.

– Webbinariet hålls vid ett bestämt klockslag. När du som deltagare har loggat in har du möjlighet att ställa frågor direkt till oss, antingen genom att skriva in dem eller genom att använda funktionen räcka upp handen. Vi kan vi både se i realtid hur många åhörare vi har och göra undersökningar i efterhand för att ta reda på hur de har upplevt webbinariet, säger Martina.

– Vi kommer att hålla webbinarier vid behov, när vi har nyheter att presentera. Vår förhoppning är att vi ska kunna spela in dem, så att man också ska kunna se dem i efterhand. En fördel med webbinarier är att det kan vara lättare att ta till sig information genom att lyssna och få en nyhet demonstrerad för sig istället för att läsa sig till saker i en text.


Text och foto: Adam Fredholm