Forskare utvecklar ny behandling av diskbråck med ischias

Smärta i ländryggen på grund av diskbråck orsakar lidande för individen och stora kostnader för samhället. Kjell Olmarker, forskare på Göteborgs universitet, har beviljats anslag för att studera bråckets uppkomst och för att utveckla ett läkemedel som tar bort smärtan.

Kjell Olmarker är professor i anatomi på Institutionen för biomedicin vid Göteborgs universitet. Redan på 1990-talet upptäckte han att ischias inte beror på att nerver i ryggen hamnar i kläm vid diskbråck, utan på att nerverna blir extra känsliga. Nu startar han ett projekt där han ska ta reda på mer om mekanismerna bakom diskbråck för att se om det är möjligt att ta fram ett effektivt läkemedel.

– Ryggsmärtor med ischias som strålar ut i benen beror oftast på att diskbråck påverkar nerver i ryggraden. Det är själva nerven som blir skadad, säger Kjell Olmarker.

– En av tre delar i projektet är att identifiera mekanismerna bakom diskbråck för att utveckla ett läkemedel som helt tar bort smärtan istället för att bara lindra den. En andra del är att utveckla ett läkemedel som krymper själva bråcket. Och den sista delen i projektet är att vi ska försöka hitta markörer i blod som visar att en person har ett så kallat diskläckage. Det skulle kunna innebära att man kan säkerställa diagnosen diskbråck med ett enkelt blodprov.

Vad händer med nerverna i ryggraden när man drabbas av diskbråck?
– Ända sedan upptäckten av diskbråcket, 1934, trodde man att ischiassmärtor beror på att bråcket klämmer på nerverna. 1993 kunde jag visa att diskbråcket gör att nerverna blir känsliga för tryck. Det som orsakar det är en substans som heter TNF alfa, eller tumörnekrosfaktor, säger Kjell Olmarker.

– TNF alfa är ett hormon som interagerar mellan celler, ett cytokin. Det finns antiinflammatoriska och proinflammatoriska cytokiner. TNF alfa är ett cytokin som startar inflammation.

Hur ska ni gå tillväga i projektet?
– Vi kommer att exponera försökdjur för diskförändringar för att se om det triggar igång vita blodkroppar som producerar TNF eller om det bildas antikroppar mot diskvävnad. Försökdjuren vi använder är gris, för att de har en rygg som liknar människans, och råtta.

Vad fick dig från början intresserad av diskbråck?
– Jo, det var tanken på varför det gör ont när en nerv kläms av diskbråck men inte när man har en tumör i ryggen. Och varför det inte gör ont om man till exempel klämmer en nerv i en arm. Det fick mig att börja undra om det är något speciellt med just diskbråcket.

– Då kom jag på att det kanske är så att själva diskbråcket gör något med nerven så att den blir smärtkänslig. Jag började undersöka det och fann att diskvävnad inte bara är vanlig vävnad utan det finns något aktivt i den, substansen TNF alfa, som gör skada på nerven. Och då föddes idén att man skulle kunna behandla ischias genom att hämma TNF alfa istället för att behöva operera.

Vad hoppas du på av projektet?
– Jag hoppas att jag ska hitta det som sätter igång TNF alfa och att jag ska kunna designa ett läkemedel. Då kan vi få en helt ny behandlingsmetod och direkt i första mötet med patienten konstatera om han eller hon har ischias, säger Kjell Olmarker.

– Och att vi därefter ska kunna säga att nu kör vi den här behandlingen och så blir patienten bra på en vecka. Det är min förhoppning.


Text: Adam Fredholm
Foto: Oskar Allerby

Projekt:
Diskbråck med ischias – förbättrad diagnostik och innovativa medicinska behandlingar

Projektledare:
Kjell Olmarker, professor i anatomi vid Göteborgs universitet.

Organisation:
Institutionen för biomedicin på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Projekttid:
2018-02-01–2021-01-31.

Finansiering:
2 120 000 kronor från AFA Försäkring.