Kollektivavtalade försäkringar
Mikael Forsman, forskare vid KTH, ska undersöka om prismatiska luppar som möjliggör en mer upprätt arbetsställning kan minska belastningen på kirurgers nackar.
Ing-Marie Andersson, forskare vid Högskolan Dalarna, ska utveckla metoder för ett systematiskt arbetsmiljöarbete i hästbranschen som kan göra stallen säkrare.
Linda Schenk, forskare vid Karolinska Institutet, ska undersöka användningen av rengöringsmedel i arbetslivet för att förebygga skador och sjukdomar orsakade av dessa produkter.
Jan Johansson, forskare vid Luleå tekniska universitet, ska kartlägga internationell forskning på området och säkerhetsarbetet i svensk byggbransch för att tillföra anläggningen en god säkerhetskultur.
Maria Nordin, forskare vid Umeå universitet, ska utveckla en vetenskaplig modell som förklarar sambanden och utvärdera en förebyggande stress- och sömnskola.
Magnus Thordstein, forskare i Region Östergötland, ska ta reda på om metoder för att mäta funktioner i nervsystemet också kan användas för att undersöka skador från elolyckor.
Birgitta Johansson, forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, ska utveckla en metod för bedömning av arbetsförmåga vid hjärntrötthet som kan ge säkrare diagnoser och bättre rehabilitering.
Therese Hellman, forskare vid Uppsala universitet, ska undersöka om samtalsmetoden Krav- och funktionsschema kan göra smärtrehabiliteringen mer arbetsinriktad.
Åsa Cajander, forskare vid Uppsala universitet, ska studera den digitala arbetsmiljön inom vård och administration och vidareutveckla tre metoder för systemutveckling.
Linda Rose, forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, ska undersöka hur tekniska hjälpmedel som vridbara toalettstolar kan bidra till en bättre arbetsmiljö och en tryggare hemmiljö.
Anna Dahlgren, forskare vid Karolinska Institutet, ska undersöka hur den individuella schemaplaneringen används för att se hur den kan främja personalens hälsa och bidra till en bättre vård.
Kristina Zampoukos, forskare vid Mittuniversitetet, ska undersöka förekomsten av sexuella eller rasistiska trakasserier och hot och våld i branschen.
Jakob Löndahl, vid Lunds tekniska högskola, ska forska inom ämnet virusinfektioner för att förebygga smitta mellan patienter och personal inom vården.
Susanne Tafvelin, forskare vid Umeå universitet, ska undersöka om arbetsmiljön kan vara en orsak till att chefer utvecklar destruktiva ledarbeteenden.
Mikael Forsman, forskare på Karolinska Institutet, ska undersöka om kläder med sensorer kan ge bättre ergonomiska bedömningar och till och med en varnande vibration vid skadliga arbetsställningar.
Arne Nykänen, forskare vid Luleå tekniska universitet, ska studera hur så kallade in-ear-monitorer kan användas för att minska risken för hörselskador hos musiker, publik och krogpersonal.
David Hallman, forskare på Högskolan i Gävle, ska undersöka hur psykosociala faktorer påverkar den fysiska belastningen i arbetet med äldre.
Cecilia Hansen Löfstrand, forskare vid Göteborgs universitet, har tilldelats anslag för att studera vad det innebär för arbetsmiljön när medarbetare på två bevakningsföretag bär kamera i offentliga miljöer.
Christofer Rydenfält, forskare vid Lunds universitet, har beviljats anslag för att undersöka hur arbetet i tvärprofessionella vårdteam påverkar arbetsmiljön för anställda i hemsjukvården och hemtjänsten.
Cecilia Berlin, forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har beviljats anslag för att utveckla en modell för bedömning av kognitiv belastning vid monteringsarbete.
Kerstin Nilsson, forskare vid Lunds universitet, har beviljats anslag för att i samarbete med Helsingborgs stad öka chefers kunskap om åldrande i arbetslivet.
Kjell Olmarker, forskare på Göteborgs universitet, har beviljats anslag för att studera diskbråckets uppkomst och för att utveckla ett läkemedel som tar bort den smärta bråcket orsakar.
Sara Gunnare, forskare på Karolinska Institutet, har beviljats anslag för att kartlägga ögonfransstylisters och nagelteknologers arbetsmiljö och för att mäta deras exponering för akrylater.
Magnus Helgesson, forskare på Karolinska Institutet, har beviljats anslag för att studera utvecklingen av fysisk och psykosocial belastning i vård- och omsorgssektorn.
Roger Persson, forskare på Lunds universitet, har beviljats anslag för att kartlägga tidiga tecken på utmattning hos skolledare och för att ta reda på hur de själva uppfattar sina organisatoriska förutsättningar.
Malin Lohela Karlsson, forskare på Karolinska Institutet, har inom FoU:s program för företagshälsovård utvecklat ett verktyg som gör att man kan räkna på vad arbetsmiljöinsatser kostar.
Michael Rosander, forskare på Linköpings universitet, har beviljats anslag för att undersöka hur arbetsplatsens organisation påverkar förekomsten av mobbning.
Torbjörn Åkerstedt, forskare på Karolinska Institutet, har beviljats anslag för att studera hur behovet av sömn i olika yrkesgrupper påverkar livslängden.
Kristina Alexanderson, forskare vid Karolinska Institutet, har beviljats anslag från AFA Försäkring för att analysera sambanden mellan kvinnors barnafödande och sjukfrånvaro.
Magnus Svartengren, forskare vid Uppsala universitet, har beviljats anslag för att stödja kommuner i deras systematiska arbetsmiljöarbete med hjälp av en modell som ger arbetet struktur.
Henna Hasson, forskare på Karolinska Institutet, har beviljats anslag för att undersöka vad det betyder för hälsofrämjande insatser om medarbetare och chefer har olika uppfattningar om arbetet och arbetsmiljön.
Marianne Arner, handkirurg och forskare på Södersjukhuset i Stockholm, har beviljats anslag för att vidareutveckla ett benplåster som kan bli en ny metod för behandling av fingerfrakturer.
Marianne Döös, professor i pedagogik på Stockholms universitet, har beviljats anslag inom FoU-programmet Hållbart arbetsliv för att undersöka om ett delat ledarskap kan skapa bättre arbetsmiljö i skolan.
Kristina Palm, forskare på Karolinska Institutet, har beviljats anslag inom FoU-programmet Hållbart arbetsliv för att undersöka vilka utmaningar det digitala arbetslivet medför och hur man kan hantera dem.
Ulrica von Thiele Schwarz, forskare på Karolinska Institutet, har beviljats anslag inom FoU-programmet Hållbart arbetsliv för att ta reda på hur styrelsen i företag kan bidra till att göra arbetslivet mer hållbart.
Lage Burström är en av forskarna vid Umeå universitet som tagit fram kunskapsöversikten ”Kärl- och nervskador i relation till exponering för handöverförda vibrationer."
Catarina Nordander, överläkare och docent vid Lunds universitet, leder ett forskningsprojekt finansierat av AFA Försäkring som undersöker byggnadssnickares exponering för vibrationer.
Stavroula Leka är forskare i psykosocial riskhantering vid universitetet i Nottingham. Stavroula förespråkar behovet av ett perspektivskifte när det kommer till psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Stavroula var keynote speaker på AFA Försäkrings FoU-dag 2015.
Susanna Toivanen är docent i sociologi vid Stockholms universitet och verksam vid Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, CHESS. Tillsammans med Christin Mellner beviljades hon 3 500 000 kr av AFA Försäkring för att undersöka hållbart ledarskap i ett föränderligt arbetsliv. Studien pågår från mars 2014 till februari 2017.
Irene Jensen är forskare vid Karolinska Institutet och beviljades 6 000 000 kr från AFA Försäkring för att ta fram strategier som syftar till att utveckla en förebyggande företagshälsovård. Studien pågår från september 2013 till september 2016.
Stefan Szücs är lärare och forskare vid Göteborgs universitet och har 000med 3 434 000 kr i projektmedel från AFA Försäkring undersökt organisatoriska vägar till hälsa & hållbart förändringsarbete och chefskap i kommuner. Projektet pågick mellan 2011 och 2014.
Linda Magnusson Hanson är docent vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet. Linda beviljades 2 786 000 kronor från AFA Försäkring för att forska om sambandet mellan depression och faktorer i arbetslivet. Projektet pågår från 2015 till 2017.
Mia Söderberg är forskare vid Sahlgrenska Akademin och Göteborgs universitet. I ett AFA-finansierat projekt som beviljats 5 600 000 kr har hon undersökt sambandet mellan psykosocial arbetsmiljö och hjärtkärlsjukdomar. Resultatet publicerades i en avhandling vid årsskiftet 2014/2015.
Eva Vingård var under perioden 2005 till 2014 professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet. Numera har hon en emeritusställning men fortsätter att föreläsa, handleda och på deltid leda projekt. Hon har vid två tillfällen beviljats forskningsfinansiering från AFA Försäkring på 1 038 700 kr respektive 6 000 000 kr.
Gunnar Bergström är docent i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet. Från 2014 till 2015 forskade Gunnar i ett projekt som beviljats 6 000 000 kr i finansiering av AFA Försäkring. Projektet hette Att förebygga ohälsa; strategi för kunskaps- och kvalitetsutveckling i företagshälsovård.
Christian Benedict är forskare och docent vid Uppsala universitet på institutionen för neurovetenskap. Christian beviljades 1 877 000 kr från AFA Försäkring för sin forskning om sambandet mellan sömn, yrke och hälsa. Projektet pågår från januari 2015 till december 2017.