Högkostnadsskydd

Nedsatt pris på läkarvård och medicin

Alla som är bosatta i Sverige har rätt till nedsatt pris på de vanligaste tjänsterna och produkterna för vård och behandling. Statens subventioner med mera gäller

  • läkarvård

  • sjukvårdande behandlingar

  • läkemedel

  • sjukhusvård

  • sjukresor

  • sjukvård utomlands (gäller vissa länder).

I vissa fall kan en försäkrad få ekonomisk ersättning om hon eller han skadas eller felbehandlas på sjukhus, hos läkare, tandläkare eller skadas av läkemedel som sålts i Sverige. Ersättningen kan i dessa fall lämnas av patientförsäkringen eller läkemedelsförsäkringen.

Sjukvård 2024

För läkarvård och sjukvårdande behandlingar innebär högkostnadsskyddet att patienten själv under 2024 behöver betala högst 1400 kronor för en tolvmånadersperiod (en höjning med 100 kronor i förhållande till 2023). Högkostnadsskyddets tak för patientavgifter har beslutats av riksdagen och finns i hälso- och sjukvårdslagen.

Vid första besöket för läkarvård eller andra sjukvårdande behandlingar bör man se till att få ett högkostnadskort där kostnaden för vården noteras. När sedan gränsen nåtts tas inga fler patientavgifter ut under resten av den aktuella tolvmånadersperioden.

Äldre som fyllt 85 år har rätt till avgiftsfri öppenvård. I de flesta regioner (men inte alla) är öppenvården avgiftsfri också för barn och ungdomar fram till 20-årsdagen.

För sluten sjukhusvård under 2024 får egenavgiftsbeloppet enligt hälso- och sjukvårdslagen vara högst 130 kronor per vårddygn (en höjning med 10 kronor i förhållande till 2023), men regionerna får besluta att ta ut ett lägre avgiftsbelopp. Regionerna har också rätt att besluta om andra begränsningar av avgiften, till exempel vid långvarig sjukhusvård.

Läkemedel 2024

De flesta läkemedel på recept omfattas av systemet med högkostnadsskydd enligt lagen om läkemedelsförmåner. Högkostnadsskyddet gäller dock bara om läkemedlen skrivits ut på grund av sjukdom.

Högkostnadsskyddet för läkemedel innebär att de sammanlagda kostnaderna för läkemedel under ett år är begränsat till ett visst belopp, som under 2024 är 2 850 kronor (en höjning med 250 kronor i förhållande till 2023). Man betalar hela priset för läkemedel upp till 1 400 kronor och därutöver betalar man en viss del av den sammanlagda kostnaden i intervaller med en allt större rabattprocent. När man betalat sammanlagt 2 850 kronor är receptbelagda läkemedel kostnadsfria under resten av den aktuella tolvmånadersperioden.

För barn och unga under 18 år är receptbelagda läkemedel kostnadsfria. Preventivmedel inom läkemedelsförmånerna (i praktiken främst p-piller) är kostnadsfria för unga som inte fyllt 21 år.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd