Sjukpenning i särskilda fall

Sjukpenning i särskilda fall kan beviljas till vissa personer som saknar sjukpenning­grundande inkomst, SGI, eller som har en SGI som understiger 80 300 kronor.

Rätten till sjukpenning i särskilda fall

  • Ersättning vid sjukdom för försäkrade som uppnått maximal tid med aktivitetsersättning och som saknar eller har låg SGI.

  • Ersättning vid sjukdom för försäkrade som uppnått maximal tid med aktivitetsersättning och som saknar eller har låg SGI.

Bakgrunden till denna särskilda sjukpenningform är att sjukersättning eller aktivitetsersättning kan beviljas på garantinivå, det vill säga även till försäkrade som saknar SGI. Personer som saknar SGI och tillhör någon av de ovan uppräknade grupperna kan istället beviljas sjukpenning i särskilda fall.

När upphör rätten till sjukpenning i särskilda fall?

Rätten till sjukpenning i särskilda fall upphör när Försäkrings­kassan har fastställt – eller skulle kunna fastställa – en sjukpenning­grundande inkomst, SGI, på minst 80 300 kronor.

Prövning av arbetsförmågan

Sjukpenning i särskilda fall kan betalas från och med dagen efter den då rätten till exempelvis aktivitetsersättning har upphört. I övrigt gäller samma regler som för inkomstgrundad sjukpenning på normal- eller fortsättningsnivå. Liksom vid dessa andra former av sjukpenning kan Försäkrings­kassan byta ut sjukpenning i särskilda fall mot rehabiliteringspenning i särskilda fall.

För rätt till sjukpenning i särskilda fall ska Försäkrings­kassan pröva den försäkrades arbetsförmåga i förhållande till normalt förekommande arbeten på hela arbets­marknaden eller genom annat lämpligt arbete.

Ersättningsnivå

Sjukpenning i särskilda fall kan, liksom de andra formerna av sjukpenning, beviljas som hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels förmån.

Beloppen nedan gäller oberoende av längden på den period då den försäkrade har sjukpenning i särskilda fall. Det sker alltså ingen sänkning till exempel efter ett års sjukskrivning.

  • 160 kronor om dagen vid hel förmån

  • 120 kronor om dagen vid tre fjärdedels förmån

  • 80 kronor om dagen vid halv förmån

  • 40 kronor om dagen vid en fjärdedels förmån

Dessa belopp gäller under förutsättning att den försäkrade inte samtidigt har någon annan ersättning, till exempel SGI-grundad sjukpenning.

Samordning med andra ersättningar

Samordningsreglerna gäller när sjukpenning i särskilda fall beviljas som utfyllnad till SGI-grundad sjukpenning (vilket sker om den försäkrades SGI understiger 80 300 kronor). Dessutom finns fall då en försäkrad som har arbetsskadelivränta blir berättigad till sjukpenning i särskilda fall.

  • Om den försäkrade också har SGI-grundad sjukpenning så minskas sjukpenningen i särskilda fall med det belopp per dag som betalas i SGI-grundad sjukpenning.

  • Om den försäkrade har arbetsskadelivränta minskas dagbeloppet från sjukpenning i särskilda fall med livräntebeloppet vid tidpunkten för beslutet (om sjukpenning i särskilda fall) delat med 365.

Under tiden då den försäkrade har annan ersättning, till exempel aktivitetsstöd vid deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program, betalas inte sjukpenning i särskilda fall. Den försäkrade behåller dock sin rätt till denna sjukpenning om hon eller han skulle insjukna.

Den försäkrade behåller också sin rätt till sjukpenning i särskilda fall om hon eller han till exempel förvärvsarbetar, studerar med studiestöd enligt studiestödslagen eller är föräldraledig.

Sjukpenning i särskilda fall är inte pensionsgrundande

Eftersom sjukpenning (eller rehabiliteringspenning) i särskilda fall inte grundas på någon sjukpenning­grundande inkomst – och alltså inte har till syftet att kompensera för inkomstbortfall av förvärvsarbete – är den i motsats till de andra formerna av sjukpenning/rehabiliteringspenning inte pensionsgrundande.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd