Kalenderdagsberäknad sjukpenning eller arbetstidsberäknad sjukpenning

Kalenderdagsberäknad sjukpenning

Kalenderdagsberäknad sjukpenning betalas:

  • när rätten till sjuklön från arbetsgivaren upphör efter 14 dagar,

  • när timberäknad sjukpenning betalats ut under 14 dagar till den som har en an­ställning men saknar rätt till sjuklön,

  • för den som är arbetslös från och med den första sjukpenningdagen.

Ersättningen lämnas för alla dagar i veckan, inte bara för de dagar en person skulle ha -arbetat om hon eller han inte blivit sjuk. Den kalenderdagsberäknade sjukpenningen beräknas så att SGI multipliceras med 0,97 och divideras med 365, varefter resultatet multipliceras med 0,80.

Arbetstidsberäknad sjukpenning

För anställda som saknar rätt till sjuklön betalar Försäkrings­kassan i de flesta fall en arbetstidsberäknad sjukpenning under den första 14-dagarsperioden. Arbetstidsberäknad sjukpenning används för anställda som vid frånvaro på grund av sjukdom får ett löneavdrag som beror på antalet frånvarotimmar. Den arbetstidsberäknade sjuk­penningen betalas endast för de dagar då den anställda skulle ha arbetat.

För att kunna bestämma den arbetstidsberäknade sjukpenningen måste Försäkrings­kassan fastställa den anställdas årsarbetstid. Årsarbetstiden är den enligt avtal gällande ordinarie ­arbetstiden med tillägg för semesterledighet.

Ersättning lämnas per dag eller timme som den anställda är borta från arbetet på grund av sjukdom. Den första dagen görs eller påbörjas det karensavdrag som sammanlagt ska uppgå till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjukpenning.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd