Sjuklönens storlek

Sjuklön enligt sjuklönelagen (SjLL) är 80 procent av den lön och andra anställningsförmåner som den anställda gått miste om till följd av nedsättningen i arbetsförmågan.

Till grund för beräkningen av sjuklön läggs den lön och andra anställningsförmåner som den anställda normalt skulle ha haft om hon/han varit i arbete. En löne- eller anställningsförmån som inte går förlorad på grund av sjukdomen, räknas inte in i beräkningsunderlaget.

Sjuklönen har inget inkomsttak. Sjuklön ska alltså betalas även på inkomster som överstiger sjukpenningens inkomsttak. Det taket är 10 prisbasbelopp från och med den 1 januari 2022.

Genom kollektiv­avtal kan överens­kommelser träffas som avviker från sjuklönelagens be­stämmelser om beräkningen av sjuklönens storlek. Inom kommun- och regionområdet är Allmänna bestämmelser (AB) ett sådant avtal. I AB anges vilka ersättningar som räknas med i underlaget för sjuklön.

Ersättning i form av sjuklön är skattepliktig inkomst och den är även avgifts- och pensionsgrundande. Sjuklönen likställs även med inkomst när det gäller utmätning av och införsel i lön samt arbetsgivarens möjligheter till kvittning enligt lagen om arbetsgivares kvittningsrätt.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd