Pensionsdelarna i den allmänna pensionen

Det allmänna pensionssystemet har tre delar:

  • Inkomstpension

  • Premiepension

  • Garantipension

  • Tilläggspension (endast för personer födda 1938–1953)

Inkomstpension och premiepension (och tilläggspension för dem som det är aktuellt för) är inkomstgrundade pensionsdelar. För att tjäna in pensionsrätt krävs en förvärvsinkomst. För dem som tjänat in låg eller ingen inkomst- och premiepension, fungerar garantipensionen som utfyllnad.

Inkomstpension

Inkomstpensionen är den största inkomstgrundade delen. 16 procentenheter av de sammanlagda pensionsavgiften på 18,5 procent går till inkomstpensionen. Varje år fastställer Pensionsmyndigheten en pensionsrätt som bygger på den pensionsgrundande inkomsten och eventuella pensionsgrundande belopp (läs mer i avsnittet om Pensionsgrundande inkomster). 

År från år bygger de samlade pensionsrätterna upp individens pensionsbehållning, som bokförs som en ”fordran” på staten. Inga pengar fonderas alltså, eftersom denna del av den allmänna pensionen är ett fördelningssystem.

Inkomstpensionen kan under 2024 tidigast tas ut vid 63 års ålder. Åldersgränsen planeras höjas till 64 år, men först 2026. Det finns däremot ingen åldersgräns uppåt. Pensionen kan tas ut som hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels pension.

Premiepension

2,5 procentenheter av pensionsavgiften på sammanlagt 18,5 procent används till premiepensionen för personer födda 1954 eller senare. Den så kallade mellangenerationen, alltså personer födda 1938–1953, har lägre procentsatser för avsättningen till premiepensionen.

Premiepensionen är ett premiereservsystem. Det betyder att pengar inte bara bokförs som en fordran på staten, utan faktiskt fonderas på ett individuellt konto. Liksom övriga delar av det allmänna pensionssystemet administreras premiepensionen av Pensionsmyndigheten.

Premiepensionen är utformad som ett fondförsäkringssystem, där var och en själv får välja förvaltare och fonder (högst fem stycken) för sina pensionspengar. Observera att alternativet traditionellt förvaltad för­säkring – som finns i avtals-/tjänstepensionssystemen – inte finns här. För premiepensionen har riksdagen beslutat att det uteslutande ska vara ett fondförsäkringssystem.

Den som inte gör ett aktivt val får sina premiepensionspengar placerade i fonden AP7 Såfa som administreras av den statliga Sjunde AP-fonden. Läs mer om de statliga fondalternativen på sid 294.

Premiepensionen kan under 2024 tidigast tas ut vid 63 års ålder. Åldersgränsen planeras höjas till 64 år, men först 2026.

Premiepensionen kan tas ut tillsammans med inkomstpensionen eller så kan dessa pensionsförmåner tas ut var för sig. Även premiepensionen kan tas ut som hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels pension.

Garantipension

Garantipensionen är det allmänna pensionssystemets ”grundskyddsdel”. Den person som har tjänat in låg inkomstgrundad pension är garanterad en viss pensionsnivå. Den person som helt saknar inkomstgrundad pension, får endast garantipension. För denna gäller det som kallas basnivå, uttryckt i prisbasbelopp.

Under 2024 är basnivåerna följande:

  • 2,43 prisbasbelopp för ogift pensionär. (2024 är det 139 239 kr/år
    eller 11 603 kr/mån.)

  • 2,20 prisbasbelopp för gift pensionär. (2024 är det 126 060 kr/år
    eller 10 505 kr/mån.)

Garantipensionens nivåer är beroende av antalet år som man varit bosatt i Sverige. Full garantipension kräver att man varit bosatt i Sverige i minst 40 år.

Pensionärer med låg inkomst kan utöver pensionen vara berättigade till bostadstillägg till pensionärer, BTP, och särskilt bostadstillägg, SBTP. Den som saknar pensionsrätt eller har en mycket låg sådan (gäller främst personer som invandrat till Sverige i hög ålder) kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd, ÄFS.

Observera att garantipensionen – både som enda pensionsförmån och som utfyllnad till inkomstgrundad pension – inte kan betalas ut förrän efter fyllda 66 år. Åldersgränsen planeras höjas till 67 år, men först 2026.

Tilläggspension

Den som är född 1938–1953 får en viss del av sin samlade pension i form av tilläggspension. Tilläggspension består av den pension som personen ifråga har tjänat in under sitt yrkesverksamma liv enligt det tidigare allmänna pensionssystemets regler för ATP och folkpension. Man får olika antal andelar tilläggspension beroende på födelseår (mer tilläggspension ju äldre man är).

För denna så kallade mellangeneration finns det specialregler. Bland annat gäller att inkomstpensionen och tilläggspensionen måste tas ut samtidigt. Premiepensionen får man dock ta ut separat.

En annan speciell omständighet som gäller mellangenerationen är att det för tilläggspensionen i praktiken finns en åldersgräns uppåt. Efter fyllda 70 år är det inte möjligt att höja pensionen genom att skjuta upp uttaget.

Pensionen – alltså kombinationen av inkomstpension och tilläggspension – kan tas ut i fyra nivåer: hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels pension.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd