Kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR

Avtalet administreras av Kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden KOM-KR.

Styrelse och beredningsgrupp 

Omställningsfondens styrelse bestämmer, utifrån stiftelsens ändamål, riktlinjer i kollektiv­avtal och parternas anvisningar om utformning och omfattning av olika insatser och förmåner inom fondens verksamhet. Till styrelsen är en beredningsgrupp knuten som bereder ärenden inför styrelsebeslut.

Rådgivningsnämnd

Rådgivningsnämnden för Kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR består av sex representanter från arbets­marknadens organisationer inom avtalsområdet. Nämnden utser inom sig en ordförande för ett kalenderår i taget.

Rådgivningsnämndens uppgift är att, på begäran av endera eller båda parter i avtalet, lämna utlåtande om tolkning och tillämpning av bestämmelserna om omställningsförmåner enligt
§ 2, § 6, §§ 7-10, § 11 mom. 3, § 12 samt §§ 13-19 på begäran av part.

Handläggning av tvister

Tvister om tolkning och tillämpning av bestämmelserna om omställningsförmåner enligt § 2, § 6, §§ 7-10, § 11 mom. 3, § 12, samt §§ 13-19 handläggs i den ordning som föreskrivs i KHA (Kommunalt huvudavtal) respektive Sobonas förhandlingsordningsavtal. För sådan tvist gäller inte 35 § MBL.

Om någon av parterna efter att förhandlingsskyldigheten är fullgjord önskar fullfölja tvisten ska parten lämna tvisten till skiljenämnden för slutligt avgörande. Det ska göras inom fyra månader från det att förhandlingen avslutats. Före avgörande i skiljenämnden ska tvistefrågan ha behandlats i rådgivningsnämnden.

Om parten begär det ska tvisten istället handläggas enligt lagen om rättegång i arbetstvister, LRA.

Skiljenämnd för Kompetens- och omställningsavtalet

Skiljenämnden består av sju ledamöter, varav en ledamot också är ordförande. Sex ledamöter och ersättare för dessa utses i samma ordning som gäller för rådgivningsnämnden. Ordföranden och ersättare utses gemensamt av de organisationer som utsett de övriga ledamöterna. Skiljenämnden för KOM-KR är även skiljenämnd för de tidigare gällande avtalen KOM-KL och AGF-KL.

Före avgörandet i skiljenämnden ska tvistefrågan ha behandlats i rådgivningsnämnden. Motsvarande bör också gälla inför domstolsbehandling. Skiljeförfarandet innebär att det aktuella beslutet prövas slutligt. En skiljedom kan inte överklagas.

De centrala parterna i KOM-KR svarar var och en för sina kostnader som följer av skiljenämndsförfarandet. Kostnaden för ordförandens medverkan delas lika mellan arbetsgivar- och arbetstagarsidan.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd