Våld, misshandel och hot

Med våld och/eller misshandel menas fysiskt våld. Detta behöver inte vara uppsåtligt utan kan även vara oavsiktligt, till exempel om en senildement patient slår till en vårdare. Det som orsakar arbetsoförmåga behöver inte vara fysiska skador utan kan även vara psykiska besvär.

Vid våld, misshandel och hot är det viktigt att ange detta på anmälan och beskriva händelseförloppet så utförligt som möjligt. Är händelsen polisanmäld ska det anges i anmälan. Finns polisanmälan/utredning bör en kopia på denna bifogas samt eventuell dom. Det sistnämnda är särskilt viktigt vid utredning av om hot ska jämställas med våld ur försäkringssynpunkt.

Skadedatum från och med den 1 april 2012

Vid skadedatum från och med den 1 april 2012 lämnas ersättning för inkomstförlust och kostnader enligt försäkringsvillkoren för TFA-KL i dessa ärenden.

Skadedatum före den 1 april 2012

Enligt ett förhandlingsprotokoll daterat den 30 november 1994 mellan parterna inom kommun- och landstingsområdet kunde ersättning för faktisk inkomstförlust och kostnader lämnas utöver villkoren för TFA-KL vid vissa typer av skadehändelser. Detta gällde skador som uppkommit genom våld, misshandel eller hot som jämställs med våld. För att få full ersättning för inkomstförlust och kostnader krävdes minst 8 dagars arbetsoförmåga i en följd.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd