Ersättning för framtida inkomstförlust under invaliditetstid

Ersättning för inkomstförlust – livränta enligt Socialförsäkringsbalken (SFB)

Om den skadade har fått sin förmåga att skaffa sig inkomst nedsatt med minst en femtondel har hon/han rätt till ersättning i form av livränta. Livränta betalas dock inte om inkomstförlusten under året understiger en fjärdedel av prisbasbeloppet.

Livräntan ska kompensera för den inkomstförlust som den skadade gjort på grund av arbetsskadan. Syftet med livräntan är att den skadade ska försättas i samma ekonomiska situation som om skadan aldrig hade inträffat.

Huvudregeln är dock att det finns ett tak på 7,5 prisbasbelopp. Om årsinkomsten överstiger 7,5 prisbasbelopp täcker livräntan inte den del som överstiger taket. Undantaget är om den skadade helt eller delvis återgår i arbete. Då kan, enligt Försäkrings­kassans vägledande instruktion, även inkomstförluster över 7,5 pris- basbelopp ersättas med livränta.

7,5 prisbasbelopp år 2024 motsvarar 429 750 kronor, det vill säga 35 812 kronor i månaden. Livräntans inkomsttak ligger kvar på 7,5 prisbasbelopp och alltså inte på 10 prisbasbelopp som sjukpenningens inkomsttak.

Livräntan från Försäkrings­kassan är skattepliktig och pensionsgrundande.

Tidpunkten för livränteprövning

Rätten till livränta kan prövas när förmågan att skaffa sig inkomst bedöms vara nedsatt varaktigt eller för minst ett år framåt.

69 år är slutålder för arbetsskadelivränta från och med 2023

Huvudregeln är att livränta från Försäkrings­kassan betalas längst till och med månaden före den månad då den försäkrade fyller 66 år. Men om en person, som fortsatt arbeta efter 66 års ålder, råkar ut för en arbetsskada betalas livränta under en längre tid. ”Slutåldern” i detta sammanhang är den ålder till vilken en anställd har rätt att vara kvar i an­ställning. Under 2023–2025 är denna så kallade LAS-ålder 69 år (68 år under 2020–2022) och som en konsekvens av detta är 69 år från och med 2023 även slutåldern för arbetsskadelivränta.

Ersättning för inkomstförlust – livränta enligt TFA-KL

Vid inkomstförlust som inte ersätts av livränta enligt SFB eller på annat sätt, kan TFA-KL utge kompletterande ersättning.

Livränta från TFA-KL kan betalas vid:

  • årsinkomst över 7,5 prisbasbelopp

  • årsinkomst under 7,5 prisbasbelopp om inkomstförlusten är mindre än en femtondel.

TFA-KL lämnar alltså inte ersättning för inkomstförlust under invaliditetstid vid inkomst under 7,5 prisbasbelopp då Försäkrings­kassan betalar ut livränta.

När den skadade har fyllt 66 år, reduceras livräntan från TFA-KL med hälften.

Den skadade kan i stället för livränta erhålla ersättningen i form av ett engångsbelopp.

Livräntan är skattepliktig och pensionsgrundande vid periodisk utbetalning. Utbetalning i form av ett engångsbelopp som motsvarar värdet av livräntan är enligt lag inte pensionsgrundande. Vid utbetalning som engångsbelopp är 40 procent av beloppet fritt från inkomstskatt. Den skattefria delen är dock maximerad till 15 prisbasbelopp.

Värdesäkring av livräntor

Livränta från Försäkrings­kassan enligt SFB

Livräntor enligt socialförsäkringsbalken (inklusive de som beviljats enligt den tidigare gällande lagen om arbetsskade­försäkring, LAF) värdesäkras med en kombination av prisbasbeloppet och förändringar i samhällets genomsnittliga lönenivåer. Livräntorna ska nämligen även värdesäkras med halva förändringen av realinkomsten.

Livränta från Afa För­säkring enligt TFA-KL

Livränta enligt TFA-KL värdesäkras enligt lagen om ändring av skadeståndslivräntor, vilket i praktiken innebär att värdesäkringen görs med prisbasbeloppet.

Sammanfattning: Ersättning för inkomstförlust under akuttid och invaliditetstid

Ersättning vid olycksfall

Exempel på ersättning för inkomstförlust vid olycksfall i arbetet, då den skadade har en för framtiden bestående arbetsoförmåga. Ersättning från TFA-KL under sjukpenningtid beräknas på den sjukpenning­grundande inkomsten.

Ersättning olycksfall

Ersättning vid arbetssjukdom

Exempel på ersättning för faktisk inkomstförlust under invaliditetstid då den skadade har en för framtiden bestående arbetsoförmåga. Gäller vid arbetssjukdom (visandedag 1 januari 2013 eller senare) samt vid arbetssjukdom med tidigare visandedag och fastställt vållande samt vid våld/misshandel/hot/synnerliga skäl. Ersättningen från TFA-KL beräknas på inkomsten som oskadad. Se diagrammet nedan.

Ersättning arbetssjukdom

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd