Ersättning för sjukvårdskostnader och andra utgifter under akuttid

Ersättning för kostnader enligt lag (SFB)

Från Försäkrings­kassan får den skadade ersättning enligt socialförsäkringsbalken, SFB, för nödvändiga kostnader för särskilda hjälpmedel och för sjukvård utomlands. Vid tandskador ersätts behandlingskostnader. I övrigt får den skadade betala sjukvårdsavgifter på vanligt sätt upp till högkostnadsskydd som vid ”vanlig” sjukdom.

Ersättning för kostnader enligt avtal (TFA-KL)

En skada medför ofta merkostnader. Exempel på detta är läkar- och sjukvårdskostnader men det kan även vara kostnad för hjälp av annan som utför sysslor som den skadade inte själv klarar av. En förutsättning för att få ersättning för kostnader är att arbetsskadan lett till arbetsoförmåga.

För att ersättning ska kunna lämnas från TFA-KL ska merkostnaden vara skadebetingad, nödvändig och skälig. Kortfattat innebär detta att kostnaden ska vara orsakad av skadan, inte kunna undvikas och inte kunna lösas på ett billigare sätt.

Olycksfall

Vid olycksfall som inträffat från och med den 1 april 2012 gäller att ersättning kan lämnas för:

  • läkar- och sjukvårdskostnader, samt skäliga merkostnader för skadade kläder, glasögon och dylikt. Ersättning för kostnader lämnas enligt skadeståndsrättsliga regler.

Ersättningen lämnas dessutom utan karensbelopp (se sidan om Prövning av arbetsskada) och krav på lägsta belopp.

Färdolycksfall

Ersättning för kostnader lämnas som vid olycksfall enligt ovan.

Arbetssjukdom

Om skadan kvarstår efter 180 dagar och är godkänd av Försäkrings­kassan eller finns upptagen i ILO-konventionen och är godkänd som arbetsskada lämnas ersättning för läkar- och sjukvårdskostnader och andra merkostnader som beror på skadan.

Smitta

Om smittan uppkommit genom ett olycksfall till exempel genom ett stick lämnas ersättning för kostnader som vid olycksfall enligt ovan.

Däremot lämnas ersättning för kostnader som vid arbetssjukdom i de situationer som räknas upp i avsnittet om arbetsskada och under förutsättning att sjukdomen kvarstått i minst 180 dagar efter visandedagen.

Inget karensbelopp tas ut

Sedan den 1 april 2012 tas inget karensbelopp (”självrisk”) ut för skador med skade-/visandedag från och med då. Vid vållande, våld/misshandel/hot eller synnerliga skäl tillämpades inte heller tidigare något karensbelopp.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd