Ersättning för inkomstförlust under akuttid

De lagstadgade grundersättningarna vid sjukfrånvaro på grund av arbetsskada är desamma som vid medicinskt grundad arbetsoförmåga av annan orsak. Dessa grund­läggande ersättningar enligt sjuklönelagen och socialförsäkringsbalken (SFB) – huvudsakligen sjuklön och sjukpenning – beskrivs ingående i avsnittet Sjukdom.

Ersättning för inkomstförlust enligt lag

Sjuklön och sjukpenning

Lagstadgad sjuklön enligt SjLL (lagen om sjuklön) och sjukpenning enligt SFB betalas ut som vid vanlig sjukdom.

Arbetsskadesjukpenning vid karensavdrag och för karensdagar

Om Försäkrings­kassan har beviljat livränta enligt SFB betalas ersättning för två karensavdrag/karensdagar om den försäkrade varit sjukskriven för arbetsskadan. Den här ersättningen kallas arbetsskadesjukpenning för inkomstförlust och ersättningen för ”två sjukdagar” (som det står i SFB) är en schablon. Om den försäkrade kan visa att hon eller han haft fler än två sjukdagar med inkomstförlust, har hon eller han rätt till arbetsskadesjukpenning även för dessa. Den försäkrade måste ansöka själv på en särskild blankett.

Arbetsskadesjukpenning i förebyggande syfte

En försäkrad kan få arbetsskadesjukpenning i förebyggande syfte om Försäkrings­kassan godkänt att hon eller han avhåller sig från arbete i syfte att förebygga att en arbetsskada uppstår, återuppstår eller förvärras.

Ersättning för inkomstförlust enligt TFA-KL

Olycksfall i arbetet

Vid olycksfall i arbetet lämnar TFA-KL ersättning för inkomstförlust från första dagen. Detta gäller för olycksfall som inträffar från och med den 1 april 2012. För olycksfall med tidigare skadedatum gäller att skadan ska ha medfört sjukskrivning minst 15 dagar (i en följd eller som flera kortare perioder).

Ersättningen beräknas på den sjukpenning­grundande inkomsten enligt följande:

  • Insjuknandedagen: 100%

  • Sjukdag 2–14: 20% av inkomsten upp till sjukpenningens inkomsttak. Ersättning för hela förlusten på lönedelar över sjukpenningens inkomsttak.

  • Sjukdag 15–90: 10% av inkomsten upp till sjukpenningens inkomsttak. (20% om den anställda inte har rätt till sjuklön enligt kollektiv­avtal). Ersättning för hela förlusten på lönedelar över sjukpenningens inkomsttak.

  • Sjukdag 91–: 20% av inkomsten upp till sjukpenningens inkomsttak. Ersättning för hela förlusten på lönedelar över sjukpenningens inkomsttak.

Våld, misshandel och hot

Vid våld, misshandel och hot som jämställs med våld ersätter TFA-KL hela inkomstförlusten. Detta gäller vid skador som inträffat från och med den 1 april 2012. För skador som inträffade dessförinnan gällde att skadan skulle ha medfört minst 8 dagars arbetsoförmåga i sträck.

Synnerliga skäl

Vid synnerliga skäl har det inte heller före den 1 april 2012 funnits något krav på lägsta sjukskrivningstid för att TFA-KL ska ersätta hela inkomstförlusten.

Färdolycksfall

Ersättning för inkomstförlust under akuttid lämnas inte för färdolycksfall. Dock kan ersättning lämnas vid varaktig arbetsoförmåga/invaliditetstid om färdolycksfallet inte omfattas av trafikskadelagen. Från AGS-KL kan däremot ersättning lämnas dag 91–360.

Arbetssjukdom

Nya villkor gäller för godkända arbetssjukdomar med visandedag den 1 januari 2013 eller senare. Kravet på visat vållande har avskaffats och därmed kan den skadade få ersättning från TFA-KL för hela sin inkomstförlust från första dagen.

Vid arbetssjukdomar med tidigare visandedag gäller fortfarande de gamla villkoren. De innebär att ingen ersättning för inkomstförlust lämnas från TFA-KL. Från AGS-KL kan däremot ersättning lämnas dag 91–360. Vid vållande lämnas dock full ersättning för inkomstförlust från och med den första sjukskrivningsdagen och dessutom ersättning för sveda och värk.

Smitta

Rätten till ersättning är beroende av om smittan har framkallats av olycksfall eller genom annan påverkan. Om smittan har uppkommit genom olycksfall lämnas ersättning som vid olycksfall enligt ovan.

Om smittan uppkommit genom annan påverkan lämnas ersättning för inkomstförlust som vid arbetssjukdom, det vill säga under förutsättning att sjukdomen kvarstått i minst 180 dagar efter att den visat sig.

Skatteregler

All ersättning för inkomstförlust är skattepliktig.

Sammanfattning

Ersättning med rätt till sjuklön enligt avtal (AB)

Exempel på ersättning för inkomstförlust enligt lag och kollektiv­avtal under akuttid. Diagrammet gäller olycksfall i arbetet samt arbetssjukdom med visandedag den 1 januari 2013 eller senare. Vid olycksfall beräknas ersättning från TFA-KL under sjukpenningtid på den sjukpenning­grundande inkomsten. Vid arbetssjukdom beräknas motsvarande ersättning på inkomsten som oskadad.

Sjuklön

Ersättning med rätt till sjuklön enligt avtal (AB)

Exempel på ersättning för inkomstförlust enligt lag och kollektiv­avtal under akuttid. Diagrammet gäller arbetssjukdom med visandedag 31 december 2012 eller tidigare. Se diagrammet nedan.

Sjuklön

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd