Vem gör vad vid anmälan om arbetsskada?

Arbetsgivaren

  • Anmäl skadan till Försäkrings­kassan (arbetsgivaren är enligt lag skyldig att göra detta).

  • Fyll i arbetsgivarens uppgifter i den digitala anmälan på afaforsakring.se och be­ kräfta anställningen. Använd i första hand den digitala anmälningsfunktionen. Om det av någon anledning inte är möjligt, finns pappersblanketten ”Skadeanmälan TFA/TFA­KL”. Observera att den måste printas ut och undertecknas.

  • Kontakta skydds­ombudet (som också ska underteckna anmälan till Försäkrings­ kassan) för eventuella åtgärder som förhindrar liknande skador/tillbud i framtiden.

  • Informera den skadade om vad som normalt händer vid anmälan om arbetsskada till Försäkrings­kassan och Afa För­säkring.

  • Informera den skadade om att spara alla kvitton på de kostnader som skadan medfört.

Uppgifter som arbetsgivaren ska lämna 

Försäkringsavtalsnummer är viktigt. Det är olika nummer för anställda vars anställningsvillkor regleras av kommunala avtal och ”främmande avtal”.

Där det frågas om firmanamn/arbetsgivare, ange vilken kommun eller region med flera. Handläggarens namn och telefonnummer är av mycket stor betydelse. Arbetsgivarens handläggare är den som kan lämna kompletterande upplysningar. Om tjänstemannen på Afa För­säkring vet vem hon/han kan vända sig till, sparar det mycket tid för alla berörda.

Frågan om arbetsställe visar var och i vilken verksamhet som arbetsskadan har inträffat. Eftersom kommuners och regioners verksamheter är uppdelade på många arbetsställen, är detta en viktig uppgift. Med arbetsställe menas i detta fall en lokalt och funktionellt avgränsad enhet med stadigvarande verksamhet, till exempel en förskola, ett sjukhus, en verkstad, ett trafikområde eller en skogsförvaltning.

Frågan om ”An­ställnings­tid” avser anställningens början och – för den som eventuellt slutat innan anmälan fyllts i – datum för när anställningen upphörde. Det händer att arbetsskador, särskilt arbetssjukdomar, inte anmäls förrän lång tid efter det att den skadade har slutat. Det kan bero på att skadan visar sig först efter anställningens upphörande eller på grund av bristande kunskaper om försäkringen.

När det gäller ”Frånvaro mer än 6 månader på grund av annan orsak än sjukdom eller föräldraledighet”, fyll i tjänstledighet för till exempel studier, värnplikt eller politiska uppdrag samt hur lång frånvarotiden varit eller är.

Den skadade

  • Anmäl skadan/tillbudet till arbetsgivaren och skydds­ombudet.

  • För anmälan till TFA-KL, använd i första hand digital anmälan på afaforsakring.se med e-legitimation. Om det av någon anledning inte är möjligt, går det att använda pappersblanketten ”Skadeanmälan TFA/TFA-KL”.

  • Skicka med läkarintyg och kopia på anmälan till Försäkrings­kassan. Den skadade ska uppge i anmälan vilka kostnader skadan orsakat samt om det finns kvitton. Vid behov begär Afa För­säkring in kvittona. Handlingar kan skickas till Afa För­säkring antingen digitalt eller som papperskopia.

  • Fyll i ansökan om ersättning till Försäkrings­kassan om skadan har medfört bestående inkomstförlust eller kostnader som kan ersättas enligt  socialförsäkringsbalken, SFB.

Försäkringsinformatören

  • Se till att skada/tillbud anmäls till arbetsgivare och skydds­ombud.

  • Informera om vad som normalt händer vid anmälan om arbetsskada till Försäkrings­kassan och Afa För­säkring.

  • Informera den skadade om att spara alla kvitton på de kostnader som skadan medfört.

Skydds­ombudet

  • Ta del av alla anmälningar och skriv under anmälan till Försäkrings­kassan.

  • Se till att arbetsgivaren vidtar åtgärder så att liknande skador/tillbud undviks i framtiden.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd