Västerbotten det mest digitala landstinget

Tävlingen ”Digitalast i Sverige 2015” är avgjord. Den stora trenden är att användandet av AFA Försäkrings digitala tjänster ökar hela tiden.– Alla som går över till digital hantering tycker att det är bättre och rekommenderar tjänsterna, säger Benny Nyberg, AFA Försäkring.Och årets vinnare bland landstingen är Västerbotten.

På landstingssidan var det en ohyggligt jämn kamp om förstaplatsen. Tre landsting är till 87 procent digitala i sin hantering av försäkringarna hos AFA Försäkring. Där fick decimalerna fälla avgörandet.

– Det roligaste av allt är nog att landstingen har ökat så mycket. Vinnaren förra året låg på 79 procent digitala anmälningar. Det hade bara räckt till en tiondeplats i år. Ett landsting som imponerar lite extra är Skåne, som ju är väldigt stort. Att de har klarat att göra skiftet från att skicka pappersblanketter till digital hantering visar att även stora organisationer klarar detta om de bestämmer sig, säger Benny Nyberg.

Är det lättare för mindre organisationer att komma i gång, tror du?

– Det kan nog vara lite enklare för de mindre eftersom det räcker med att några få personer bestämmer sig för att man ska jobba digitalt istället. Men vi har även med några större organisationer i toppen.

Varför anmäler fler digitalt?

– Alla som börjar rekommenderar tjänsten eftersom den förenklar deras arbete. Därför ökar antalet digitala anmälningar till oss väldigt mycket, från både offentlig och privat sektor. 

Kommer det att hända något med tjänsten framöver?

– Vi tittar hela tiden på hur vi kan förenkla och förbättra det digitala flödet. Vi tar in användarnas synpunkter och gör egna analyser så det utvecklas hela tiden.

Landsting

 1. Västerbotten
  94%
 2. Halland
  93%
 3. Skåne
  91%
 4. Norrbotten
  91%
 5. Gävleborg
  91%
 6. Östergötland
  89%
 7. Jämtland
  89%
 8. Södermanland
  89%
 9. Värmland
  87%
 10. Västra Götaland
  85%