Surahammar den mest digitala kommunen

Tävlingen ”Digitalast i Sverige 2015” är avgjord. Den stora trenden är att användandet av AFA Försäkrings digitala tjänster ökar hela tiden.– Alla som går över till digital hantering tycker att det är bättre och rekommenderar tjänsterna, säger Benny Nyberg, AFA Försäkring. Och årets vinnare bland kommunerna blev Surahammar.

I år har det varit en stenhård kamp ända fram till målsnöretSurahammar, som vinner för tredje året, var nära att petas ner från pallen av Jokkmokk, nykomling på tio-i-topp-listan. 

– Surahammar har jobbat väldigt medvetet med att anmäla digitalt till oss. De låg under stora delar av året på 100 procent digitala anmälningar men tappade lite på slutet. Samtidigt har Jokkmokk insett att de digitala tjänsterna underlättar arbetet. De var nära att gå om, säger Benny Nyberg, kommunikatör på AFA Försäkring.

Är det lättare för mindre organisationer att komma i gång, tror du?

– Det kan nog vara lite enklare för de mindre eftersom det räcker med att några få personer bestämmer sig för att man ska jobba digitalt istället. Men vi har även med några större organisationer i toppen.

Varför anmäler fler digitalt?

– Alla som börjar rekommenderar tjänsten eftersom den förenklar deras arbete. Därför ökar antalet digitala anmälningar till oss väldigt mycket, från både offentlig och privat sektor. 

Kommer det att hända något med tjänsten framöver?

– Vi tittar hela tiden på hur vi kan förenkla och förbättra det digitala flödet. Vi tar in användarnas synpunkter och gör egna analyser så det utvecklas hela tiden.

 

Kommuner

 1. Storfors
  100%
 2. Vara
  99%
 3. Öckerö
  98%
 4. Askersund
  98%
 5. Arboga
  98%
 6. Nordanstig
  98%
 7. Åsele
  97%
 8. Vännäs
  97%
 9. Nykvarn
  97%
 10. Lomma
  97%